Nastavak balansiranja: Kakve diplomatske aktivnosti na istoku i zapadu čekaju Vučića? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ovog i narednog meseca predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje niz diplomatskih aktivnosti i na istoku i na zapadu, a sve će, može se pretpostaviti, ili će domaćoj javnosti tako biti prestavljeno, biti u vezi sa Kosovom ili pak sa ekonomskim pitanjima.

Od onog što se zasad zna, najpre je za 14. septembar zakazana nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, na koju su pozvani Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti. Vučić će tu razgovarati sa predstavnicima EU, moguće i SAD, ukoliko u Briselu bude i specijalni izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Amerika i EU od Kurtija i Vučića očekuju nastavak primene sporazuma u Briselu i Ohridu iz februara i marta, a prethodno deeskalaciju situacije, nove izbore na severu Kosova na kojima će učestvovati Srbi posle čega će se vratiti u kosovske institucije.

Nakon Brisela, Vučić putuje u Njujork gde 19. septembra počinje generalna debata na nivou šefova država, vlada ili ministara spoljnih poslova, gde će Vučić verovato imati niz bilaterlanih sastanaka.

Odlazak u UN može biti važan i zbog Vučićeve najave da će Srbija tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu, zbog situacije na severu Kosova. Kako je rekao, čeka se pravi trenutak za to.

„Biramo najbolji trenutak, ko kada predsedava i ko je kada prisutan. Kada nam bude odgovaralo tražićemo održavanje sednice u veoma skorom vremenskom periodu“, izjavio je Vučić.

Albanija je inače na početku septembra preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti bez prava glasa.

Bitka za Kosovo na zapadu i „protiv njega“ posle puta u Njujork, prelazi na istok. Vučić je najavio veliku posetu Kini u oktobru.

„Imaću veliku posetu Кini u oktobru. Šta će to tamo biti, veliko je pitanje jer se očekuje i dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina“, istakao je nedavno Vučić i dodao da očekuje velike i važne razgovore do kraja godine sa veoma važnim partnerima.

Ovu Vučićevu izjavu, ruska agencija Tass, kako je preneo N1, shvatila je kao najavu sastanka Vučića i Putina. Ukoliko do toga i dođe, veliko je pitanje kako će na to reagovati partneri sa Zapada.

U svakom slučaju, Vučić nastavlja sa politikom i EU i SAD i Rusija i Kina, a u poslednje sve zanimljivija su mu dešavanja oko Briksa.

Dragoslav Rašeta, istraživač Novog trećeg puta, za Danas kaže da je primetno da Vlada Srbije i predsednik ne planiraju da odustanu od strategije balansiranja na spoljnopolitičkom planu, tako da svaku interakciju ili unapređivanje odnosa sa Zapadom mora da prati i potenciranje saradnje sa drugim državama i savezima (BRIKS, ASEAN ovih dana).

– Mislim da posetu Kini ipak prvenstveno treba posmatrati u kontekstu predstojećih izbora, gde Vučić želi još jednom da ukaže na „čelično prijateljstvo“ između Srbije i Kine, kao našeg najvećeg investitora posle EU, ali i da ukaže na to da će se sa slabljenjem Rusije Srbija više osloniti na Peking u budućnosti – kaže Rašeta.

Osim burne diplomatske jeseni, Vučića može da očekuje i zanimljiva zima. Osim što će Eu i SAD očekivati napredak oko kosovske situacije, jer sledeće godine slede izbori u Uniji i Americi, opozicija traži raspisivanje parlamentranih i beogradskih izbora za decembar. On je sam rekao da će, ako to opozicija bude tražila, izbori biti i ranije nego što se očekuje. Moguće da će kosovski pritisak i više od zahteva opozicije uticati na glasanje u decembru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari