Vučić doputovao u zvaničnu dvodnevnu posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima 1Foto: Instagram/ buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u dvodnevnu posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima, tokom koje će sa predsednikom te države šeikom Muhamedom bin Zajedom razgovarati o energetici i vojnoj i ekonomskoj saradnji, a najavljeno je potpisivanje devet sporazuma, među koji i sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Vučiću je tokom popodneva priređen doček na aerodromu u Abu Dabiju, posle čega je usledila svečana večera, koju je u njegovu čast priredio Bin Zajed.

Večera je trajala tri sata, a kako RTS saznaje dvojica lidera su razgovarala o geopolitičkoj situaciji, bilateralnoj saradnji i o drugim važnim temama.

Budući da u Abu Dabi uskoro dolazi nemački kancelar Olaf Šolc, a da je šeik Muhamed dobar prijatelj francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednik Srbije je tražio podršku lidera UAE da se Srbija što bolje pozicionira u ovom trenutku na međunarodnom planu, javlja izveštač RTS.

Vučić i Bin Zajed su razgovarali i o novim investicijama. UAE su već godinama jedan od najvećih investitora u mnogim zapadnim zemljama. U Ameriku su uložili gotovo 1.600 milijardi dolara, u Veliku Britaniju 120 milijardi dolara, a u Srbiji imaju brojne investicije i projekte.

Predsednik Srbije će sutra imati i zvanične razgovore sa Bin Zajedom, a planiran je i plenarni sastanak predstavnika dve zemlje i potpisivanje devet sporazuma, od kojih je najvažniji onaj o strateškom partnerstvu vlada dveju zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari