Vučić Euleksu: "Lažovi jedni!" - predsednik Srbije oštro kritikovao Zapad, KFOR, Italija i Mađarska prošli bolje 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se protiv Srbije vodi hibridni rad i da se na Zapadu i Beogradu vrši dodatna kriminalizacija Srba sa severa Kosova i Metohije kako nekome ne bi palo na pamet da traži zaštitu za te ljude.

U današnjem obraćanju iz Predsedništva Srbije Vučić je istakao da su kriminalizaciji posebno izložene vođe Srba sa severa KiM koji su uvek predstavljeni kao kriminalci, ubice, narkodileri i lopovi.

– Dolazimo tu do suštinske odluke zapadnih zemalja, koje mi moramo da budemo svesni. Oni dopuštaju upucavanje, maltretiranje i šikaniranje Srba. I sve je dozvoljeno Kurtiju. Rukovode se politikom takozvanog svršenog čina. Šta god mi uradili, koliko god bili fini i konstruktivni, trudili se da popravljamo poziciju, pronalazili rešenja, suštinski i strateški nam nikad neće pomoći. Ni oko čega. Uvek će nam na kraju reći, „pa ne možemo mi da zaustavljamo, to je suverena država Kosovo, ne možemo da zaustavljamo njihove akcije“. Pa što ste tu ako ne možete da zaustavite njihove protivpravne akcije? Da vršite lažni monitoring? – upitao je Vučić.

Sve se kod njih, dodao je predsednik, svodi na to da „ne postoji Povelja UN i ne postoji Rezolucija UN kada je u pitanju Srbija, na koju se tako grozničavo prozivaju kada je u pitanju Ukrajina“.

Vučić je oštro kritikovao Euleks, dok je za komandanta KFOR-a ocenio da je „težak, ali korektan“.
Istakao je da je pogledao Euleksov izveštaj o monitoringu i da bi “olovkom gađao svakoga ko je doveo taj Euleks i ko je tražio da oni dođu“.

Osvrćući se na hapšenja i poslednje napade na Srbe na severu KiM, Vučić je rekao da je juče imao pet razgovora sa zapadnim predstavnicima, a od jutros tri i dodatnu komunikaciju preko poruka.

– Znate li kakav je izveštaj Euleksa koji sprovodi monitoring nad procesom i postupkom prema Srbima, do koga se dočepala Kancelarija za KiM? Kad god pitate Amerikance, Britance, Kvintu zašto držite te ljude, zašto to dozvoljavate, oni kažu „mi to pažljivo pratimo“. U tom dokumentu ne piše ništa. U njemu su nam ispisali šta piše u četiri člana takozvanih prištinskih zakona i ništa. Pojma nemaju, ne znaju gde je levo. Što bismo mi polupismeno rekli ispoštovali su birokratsku formu i baš ih briga. Baš ih briga za Srbe, mogu da im rade šta hoće i kako hoće – naveo je predsednik Srbije.

On je optužio Aljbina Kurtija da „kreira kriminalnu situaciju u kojoj maltretira sve građane srpske nacionalnosti“.

– Mislio sam da to radi sam, sada znam da ima podršku pojedinih zemalja zapada. Dovodi neke bezveznjakoviće koji nikakav legitimitet, ni legalitet nemaju sa 1, 5 odsto u Leposaviću. Dovedu bolumentu svojih novinara da tamo provociraju ljude. Spasić (jedan od uhapšenih za navodni napad na novinare prim.aut.) pušta muziku dečko, di džej, a radi honorarno u bolnici. Usudio se da kaže omiljenom novinaru Aljbina Kurtija da skloni telefon i kameru, zašto snimaš. Pipnuo ih nije. Zato je uhapšen i određen mu je pritvor. A Euleks kaže mi vam garantujemo da pomno pratimo. Sram vas bre bilo lažovi jedni. Jedino što hoćete da pratite to je kako Srbi da budu proterani – rekao je Vučić.

Uz opasku da „mi njihove laži ne možemo da sprečimo, ni zapadne, ni albanske jer oni rade zajednički“, predsednik Srbije je naveo da su jedini koji rade korektno NATO komanda i KFOR-ovi vojnici.

Povodom hapšenja trojice kosovskih policajaca na teritoriji Srbije, Vučić je rekao da je Euleksu upućena ponuda da su policijski službenici MUP-a Srbije spremni da budu poligrafski testirani.

– Dakle mi njima nudimo, dođite u Beograd, mi vam dajemo ljude koje su uhapsili, ako prođu poligraf na pitanje ko su oni, pitajte ih gde su ih uhapsili, pa obavestite svetsku javnost lažemo ih ili ne. Ali ne interesuje ih – kazao je Vučić.

On se zahvalio Mađarskoj, za koju je ocenio da su nam istinski prijatelji, kao i Italiji koja ima balansiraniji stav nego ranije.

– Republici Italiji zaista hvala što mi se čini da razumeju kakva je situacija, imaju balansiraniji stav nego što mi se čini da je to bilo ranije. Ovo ostalo, bolje da ih ne pominjem – naglasio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari