Vučić: Grčka je veliki i iskren prijatelj, u Beogradu uskoro i predsednica Sakelaropulu 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je grčki narod „veliki i iskren prijatelj“ Srbiji i najavio da će uskoro Beograd posetiti i predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu.

Vučić je nakon sastanka sa grčkim premijerom Kirijakisom Micotakisom kazao da će te dve zemlje nastaviti saradnju kroz format Visokog saveta.

„Trgovisnka razmena nastavlja da raste i u narednom periodu može da dostigne i milijardu evra“, kazao je predsednik.

Vučić je zahvalio Grčkoj na podršci Srbije na evropskom putu, kao i po pitanju Kosova i Metohije.

„Grčka razume poziciju Srbije po pitanju Kosova i Metohije. Mi želimo rešenja, ali ona moraju da budu kompromisna“, rekao je on.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis rekao je večeras u Beogradu da su Srbija i Grčka povezane zajedničkom vizijom o evropskoj budućnosti regiona Zapadnog Balkana i istakao da Atina želi da vidi pre svega Srbiju kao deo EU.

On je, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izrazio nadu da će u najskorijem roku biti ispunjeni uslovi i da će Srbija postati članica EU, što je veoma važno za stabilnost, mir i saradnju u regionu.

Micotakis je istakao da veruje u budućnost unije i naveo da Grčka zna koliko su ozbiljne reforme koje su neophodne na putu ka EU.

„One su vredne truda, jer se radi o refermama koje su istorijska investicija jer će zemlje ići ka boljem životu“, rekao je Micotakis.

Ocenio je da regionalna saradnja vodi ka razvoju i zato je EU veoma okrenuta ka priključenju svih zemalja. Podsetio je da je prioritet Grčke od 2013. priključenje Zapadnog Balkana EU.

Micotakis je naveo da se Srbija uspešno suočila sa pandemijom korona virusa i da je „prošla dobro što se tiče posledica pandemije na privredu“.

„Očekujemo privrednu saradnju u svim sektorima, i to je izuzetno značajno za nas. Moramo se baviti povezivanjem posebno u oblasti energetike i maksimizirati energetsku stabilnost na Balkanu i u čitavoj Evropi. Zato želimo da postanemo energetsko čvorište i da ponudimo različite mogućnosti energije“, rekao je grčki premijer.

Naveo je da će uskoro biti završena gasna interkonekcija Srbije i Bugarske, ali će i Grčka brzo završiti terminal za tečni prirodni gas u luci Aleksandrupoli, što je izuzetno značajno ne samo Grčku već i celokupnu jugoistočnu Evropu.

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine, Micotakis je ponovio da Grčka nije promenila svoj stav u vezi Kosova.

Rekao je da Atina podržava dijalog jer želi normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„Želimo da se ostvari jedan pravno obavezujući sporazum, koji bi bio u interesu obe strane, i koji bi stvorio povoljniju atmosferu saradnje na balkanskom poluostrvu“, istakao je Micotakis.

On je izrazio očekivanje da će uskoro biti održana sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koja je odložena zbog vanredne situacije u Grčkoj.

Najavio je i posetu predsednice Grčke Beogradu u prvoj nedelji marta i izrazio uverenje da će i on još jednom posetiti Srbiju pre nego što Vučić poseti Atinu u junu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari