Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pozvao je juče predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da dođe u Beograd na hitne konsultacije, zbog zabrinutosti zbog izjave predsednika Vlade Turske Redžepa Taipa Erdogana. Istim povodom, prema saznanjima Bete, premijer će danas primiti i ambasadora Turske u Beogradu Kemala Bozaja.


Turski predsednik je na predizbornom skupu u subotu uveče u Antaliji, kao „braću“ kojoj Turska „ne može okrenuti leđa“, pomenuo Palestinu, Bosnu, Siriju, Irak, Egipat, Burmu, i ukazao da bi svako ko „dirne“ Bošnjake imao protiv sebe 100 miliona Turaka.

Premijer Vučić smatra da bilo kakve izjave koje ugrožavaju krhku regionalnu stabilnost nisu dobre i očekuje od Evropske unije, a posebno od Nemačke, da pomognu očuvanju regionalnog mira i bezbednosti, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima. Predsednik RS Milorad Dodik ocenio je da Erdoganova izjava predstavlja „pretnju“, mešanje Turske u unutrašnje stvari BiH, kao i „ohrabrivanje bošnjačkih političkih stranaka da budu još agilnije i agresivnije prema drugima u BiH“. Premijer Turske, koja je članica Saveta za primenu mira u BiH, izjavio je i da će turski ratni brodovi uploviti u Neum, jer je to podrška suverenitetu BiH. Vlasti BiH nisu dale dozvolu za uplovljavanje turskih brodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari