Vučić i Putin nakon telefonskog razgovora: Uskoro dogovori o ceni, količinama i drugim uslovima nabavke ruskog gasa 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV / POOL

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je, u telefonskom razgovoru, čestitao predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima i na veoma značajnoj pobedi SNS na parlamentarnim izborima.

On je ovom prilikom poželeo predsedniku Vučiću sreću i uspeh na odgovornoj dužnosti šefa države i napredak Srbije u narednih pet godina, uz uverenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Vučić zahvalio je na čestitkama i rekao da će Republika Srbija nastaviti da vodi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom.

Dvojica predsednika analizirali su ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmene, koja je u 2021. i u prva dva meseca 2022. godine zabeležila rast, što je dobar znak naše uspešne saradnje.

Predsednik Vučić je upoznao predsednika Putina sa teškoćama sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uverenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije.

U isto vreme predsednici Vučić i Putin su konstatovali da dugogodišnji ugovor za gas, koji je imala Srbija, ističe 31. maja tekuće godine, te da je neophodno u najkraćem vremenskom periodu pokrenuti razgovore o ceni, količinama i drugim uslovima nabavke ovog, za Srbiju, važnog energenta.

Na kraju, predsednik Putin je informisao predsednika Vučića o događajima u Ukrajini i razlozima kojima se Rusija rukovodila za sprovođenje, kako je predsednik Putin rekao, operacije u Ukrajini, a predsednik Vučić se pozvao na, predsedniku Putinu već dobro poznate stavove Srbije, i zaključke Saveta zamnacionalnu bezbednost, izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari