Vučić i Tači se ne sastaju 27. juna 1Foto: EPA-EFE STEPHANIE LECOCQ

Datum održavanja naredne runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou, u okviru koje će se sastati srpski i kosovski predsednik Aleksandar Vučić i Hašim Tači…

… pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, u Briselu, i dalje se usaglašava, rečeno je Danasu nezvanično u diplomatskim krugovima. Naši sagovornici su tako demantovali tvrdnje pojedinih medija da je naredni susret Vučića i Tačija planiran za 27. jun.

Izvori Danasa ističu da bi nova runda pregovora „svakako trebalo da bude održana do kraja ovog meseca, na čemu najviše insistira zvanični Brisel, imajući u vidu višemesečni zastoj u razgovorima“. Prema našim ranijim saznanjima, Federika Mogerini će nastojati da do kraja mandata aktuelnog saziva Evropske komisije, odnosno do novembra 2019, bude pronađeno rešenje kosovskog pitanja, dok je list Kurir objavio tvrdnje da Mogerini želi da nakon toga „nasledi“ Jensa Stoltenberga na funkciji generalnog sekretara NATO.

Danas je, podsetimo, nezvanično saznao i da postoje „realne šanse“ da „kosovski čvor bude raspleten“ organizovanjem velike međunarodne konferencije, svojevrsnom „Rambujeu dva“.

Hašim Tači je prekjuče na Međunarodnom ekonomskom forumu u Montrealu izjavio da će dijalog o normalizaciji odnosa „biti nastavljen u narednim danima ili sedmicama“.

– Dijalog treba da se zaključi ‘win-win’ rezultatom i za Kosovo i za Srbiju, prema sporazumu sa evropskim vrednostima i evropskim standardima. I Kosovo i Srbija teže učlanjenju u EU… Kosovo je spremno za dijalog, za sporazum, jer samo tako možemo sigurno koračati prema NATO i Evropskoj uniji, kao i da očuvamo poseban odnos sa SAD-om i sa ostalim prijateljima i partnerima. Samo evropsko Kosovo i evropska Srbija mogu da okrenu region prema Zapadu“, kazao je Tači, preneli su mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari