Vučić indirektno priznao da Vlada nije dobro radila 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Izjavom da će najviše četiri ministara iz Srpske napredne stranke ostati u novoj vladi koja bude formirana posle parlamentarnih izbora, predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić indirektno je priznao da su svi kritičari bili u pravu kada su tvrdili da je aktuelna vlada radila loše i da većina ministara nije trebala ni da sačeka kraj mandata s obzirom na afere i skandale koji su ih pratili, tvrde sagovornici Danasa.

Oni napominju i da će promena u vladi verovatno biti, ali kozmetičkih, ne suštinske prirode, jer se Vučić sigurno neće osloboditi najbližih saradnika, koji za sobom vuku i najviše skandala poput Nebojše Stefanovića, Siniše Malog i Aleksandra Vulina. Verovatno će biti zamenjeni ministri omladine i sporta, kulture, privrede kojih gotovo i nema u medijima.

Đorđe Vukadinović, politički analitičar i samostalni poslanik, kaže da Vučićeva izjava o smeni većine ministara iz redova SNS predstavlja eksplicitno priznanje da je većina ministara loše radila, jer u suprotnom pitanje je zašto bi Vučić menjao tim koji je uspešan i koji dobro funkcioniše.

„Ta njegova izjava je veći šamar i udarac SNS i ovoj vladi, nego sve kritike koje su opozicioni političari i opozicioni poslanici iznosili. Ovim je Vučić priznao da je većina afera koje su pratile ministre u proteklom periodu, a koje su on i njegova stranka proglašavali za hajku i kampanju mrzitelja bilo itekako osnovano. Namerom da će promeniti ministre, Vučić priznaje i da su kritičari itekako bili u pravu“, kaže Vukadinović za Danas.

Međutim, Boban Stojanović, politički analitičar, uveren je da će nekih promena u vladi biti, ali da ključni igrači neće biti zamenjeni.

„Kvantitativno možda tu bude puno promena, ali suštinski – ništa se neće promeniti. Nisam siguran da će veliki broj ministara biti zamenjen, šta više – siguran sam da će najbliži Vučićevi saradnici ostati ministri i to oni sa najviše afera iza sebe – Stefanović, Mali, Vulin. Biće verovatno zamenjeni ministri omladine i sporta, kulture, privrede kojih gotovo i nema u medijima“, kaže Stojanović.

Lider Dveri Boško Obradović ironično kaže da je veliki greh smenjivati dobre ministre posle izbora, „pošto je ova lopovska vlada proglašena za najbolju svih vremena“. Obradović navodi i da je zločin držati ministre na funkcijama kad znate da su loši i da će biti smenjeni posle izbora.

„Dakle uvek i svuda kada je SNS u pitanju je laž i prevara“, zaključuje Obradović.

NJegova opoziciona koleginica Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, ističe da je ovo n-ti put kako Vučić gromopucateljno najavljuje promene i čistku u svojim redovima, a da je sve ostaje po starom i stalno gledamo ista lica.

„Ovo je aferaška vlada koja je davno trebalo da padne. Teško je tu naći ministra bez ozbiljne afere, pa se niko nije pomerio. Napredovao je Mali, kojeg spisak nedela kvalifikuje za zatvor, a ne za mesto ministra“, ističe Rašković Ivić.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić ocenjuje da je totalno nebitno ko će biti na listama, ko će biti ministar ili ne, jer sve što iz takozvanih lažnih izbora proistekne biće nelegitimno.

Pitali smo i poslanike naprednjaka za komentar izjave svog lidera da se 50 odsto aktuelnih poslanika neće naći na listi SNS. Dragan Šormaz, poslanik SNS, koji je među svim naprednjacima jedini uvek spreman za razgovor, juče nam je samo kratko odgovorio: „Ne želim na tu temu da se izjašnjavam.“ A njegov stranački kolega Vladimir Đukanović, koji već duže vreme zagovara smenu u SNS, samo je kratko rekao: „Ta Vučićeva izjava je top i nikad jača.“

Malo rečitiji bio je jedino LJubiša Stojmirović, poslanik SNS, koji je za naš list naveo da ne želi da licitira da li će ponovo biti poslanik.

„To je stvar o kojoj će odlučiti stranka. I zato ne želim o tome da razmišljam unapred. Zadovoljan sam onim kako sam radio i kako sam se ponašao u skupštini, a o tome ko će biti na listi odlučiće organi stranke“, kaže Stojmirović. On dodaje da nije tačno da je 50 odsto poslanika ispunilo očekivanja, ali da ako je odluka stranke da treba izmeniti sastav skupštine, „to treba poštovati“. Prema Stojmirovićevim rečima, treba verovati Vučićevim procenama.

„Vučić je malo više na brdu i mnogo više vidi i ima više podataka od svih nas ostalih. Ako su mu stranka i narod dali poverenje, onda je u redu da on donosi odluke i da bira svoje najbliže saradnike“, zaključuje Stojmirović.

I ostali sagovornici Danasa slažu se sa Stojmirovićem da je Vučić taj koji najdalje i najviše vidi, ali i najbolje čuje.

„Osnovni, glavni i možda presudni kriterijum za stavljanje poslanika SNS na naprednjačku listu svakako će biti to ko ga je i koliko hvalio u parlamentu i koliko je pljuvao po opoziciji. Što se tiče poslušnosti, poslanici SNS su svi poslušni i svi se zakjlinju u njega, ali će očigledno svi oni proći kroz gusto sito izbora poslušnijih od poslušnih“, kaže Vukadinović i dodaje da veruje da će Vučić zanoviti poslanički klub SNS, ali da, bez obzira ko bude stavljen na listu, svi oni će i dalje funkcionisati po principu zvonceta.

Vukadinović kaže da je nebitno ko sedi u skupštinskim klupama SNS jer je parlament potpuno devalviran. Važno je, kaže, da je naprednjačka većina tu samo kada se utvrđuje dnevni red i glasa za zakone, a ostatak rada poveren je naprednjačkim jurišnicima koji imaju zadatak da pljuju i napadaju opoziciju.

I Sanda Rašković Ivić smatra da će među naprednjačkim poslanicima u novom sazivu parlamenta ostati samo najbeskrupulozniji i najrazobručeniji tipovi.

„Većina koja čita napisane im pismene sastave i glasa na zvonce, biće zamenjena istim takvim bezličnim poslušnicima. Dakle, Vučić zastrašuje i preti svojima i obmanjuje narod. Ništa novo“, zaključuje Sanda Rašković Ivić.

Šarčević: Valjda se mere rezultati

Naš list je juče pokušao da anketira ministre u aktuelnoj vladi postavljajući im pitanje da li se Vučićeva najava o smenjivanju ministara na njih odnosila i da li očekuju da će biti deo novog budućeg kabineta u Nemanjinoj ulici. Od svih anketiranih odgovorio nam je samo ministar prosvete Mladen Šarčević. On je u pisanoj izjavi naveo da ne razmišlja o tome da li će se naći ponovo na poziciji ministra, ali je i dodao da se nada da se „valjda mere rezultati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari