Vučić je voljan da žrtvuje Kosovo za članstvo u EU

Stiven Mejer, bivši zamenik direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA) za Balkan

Ostavite komentar


  1. Mislim da jedno Kosovo srpsko vredi vise neg stotine clanstva u EU, sta ako se sto ce i biti raspasti se EU a nama ode deo teritorije, to Vucic nesme da ucini, jedino sto bi mu se najmanje zameralo a to je da se prekine razgovo o Pristinom, a da se nastavi kada dode bolje vreme pa makar posle sto godina.

    1. Srbija sa Kosovom i Metohijom ili kao dve posebne države, treba da uđe u EU. Onoga trenutka kada dođe do demokratizacije oba društva, ekonomske saradnje i povećanja standarda, neće više biti bitno šta je čije. Sve ovo što se dešava sada je posledica siromaštva i kriminala. I Beograd i Priština u dogovoru prave ovakve scenarije humanitarnih kriza i hapšenja za svoju unutrašnju politiku. U ovom trenutku je ključno da Priština pristane na ZSO, jer to je jedini garant opstanka srpskog naroda u svojim domovima. Država mora da napreduje, da se razvija i da mladi ljudi koji već godinama odlaze iz zemlje dobiju mogućnost da se ostvare u svojoj rođenoj zemlji, a sve to garantuju evropske vrednosti i sama unija.

      1. Pa šta će ti i ta ZSO kad više ne bude bitno šta je čije? Komunisti su bili ukinuli to šta je čije pa smo ih škartirali. I ko ti garantuje da bi bio primljen u EU? Nismo mi uopšte predviđeni za prijem. Mi smo predviđeni za komadanje.

    2. @Bosko, Vredi samo ono sto imas,Kosovo imaju samo oni koji tamo zive!

    3. To papagajsko ponavljanje nema veze sa mozgom. Pre ce se Srbija raspasti nego EU. Za razliku od nas Srba, Evropa ima zdrav razum I logiku. Mi nazalost nemamo ni jedno ni drugo, samo inat I bandoglavost. A to nas bas nije dobro posluzilo.

      1. Srbija, bez obzira na floskule o zdravom razumu i logici, ima pravo, kao i svaka druga država na svetu, na nacionalno dostojanstvo i da ne prizna Kosovo kao državu- nikada. Znači, nemamo snage da osporavamo i onemogućimo interes velikih sila koje ga imaju po pitanju Kosova, ne možemo da negiramo realnost o želji Albanaca, ali možemo da kažemo da ga ne priznajemo zbog nasilne secesije koja se nije desila političkim dogovorom. Ako je jedna SR Nemačka, pravna naslednica Hitlerove Nemačke, imala pravo da ne prizna DR Nemačku, zašto to pravo nema Srbija. Mi pritom nikoga ne osporavamo, pa ni velike sile. One su savetovale Albance da pribegnu “ svršenom činu“ mi ti ništa nismo mogli i OK. Gradite sada paradržavu kako znate, jer ste, valjda, bili svesni u šta se upuštate. Zašto smo vam mi, ako nismo bitni, važni da priznamo kosovsku nezavisnost kada ste je proglasili jednostrano, bez kompromisa sa Srbijom.
        Neka grade svoj put, bez insistiranja na srpskom priznanju. Ili je, po svemu sudeći, to priznanje, ipak, veoma važno…zbog nečega.

  2. Вучић јесте али Срби нису. Од свега је једино истина да је Вучић спреман да жртвује Косово за своју фотељу. Све остало је продаја магле за наивне. Нити би Србија добила ишта сем празних обећања и даљих захтева за територијама нити би Вучићу била осигурана фотеља, пре би га чекало суђење.

  3. Gospodine Mejer,
    Ako je Americi u interesu da izazove i ukljuci se u neki vojni sukob, a to je istorija XX veka pokazala da jeste, onda ste na dobrom mestu.
    Verovatno Vam je poznato da su Srbi od svog dolaska na Balkan (VII vek) cesto ratovali i protiv visestruko jacih zemalja, imperija, monarhija, naroda i koalicija ukljucujuci i Vasu velesilu, pri tome zrtvujuci svoj narod bez mere za svoje nikad ostvarene ciljeve. Ta suludost, neki kazu i ludost, srpskog naroda je plodno tle za ono sto Amerika zeli.
    Ipak, moram da istaknem, iako Vi verovatno to dobro znate, jedna velika imperija posle visevekovne okupacije srpskog naroda i jedna velika monarhija posle rata sa Srbijom su se porazene raspale.
    Sa pragmaticne tacke gledista, Vi ste u pravu da je dijalog sukobljenih najbolje resenje, ali ponovo Vas podsecam na (su)ludost srpskog naroda, a naravno nista manje i suseda.
    Zato je najbolje resenje za ovaj balkanski proctor da se velike sile ukljucujuci i Rusiju i SAD ne mesaju, kao sto Vi kazete. Iako sam licno protiv svakog nasilja i primene sile, mislim da ce na ovim prostorima dugorocni mir biti moguc samo ako bude onog tipa koji ste Vi priredili Indijancima.

    1. Sada ste se baš nalupali za sve te vekove unazad. De fakto je, da srbija nije sposobna da se suprostavi više nikom, čak ni Albaniji. Te vekovne pobede su u stvari bežanje i čekanje da ti neko hoćeš, nećeš pomogne. srbija je svu svoju prednost potrošila zahvaljujući SPS, SRS, JUL i ovim ofarbanim radikalima. Ako mislite da na svetu postoji neko ko će zbog Srbije da se suprostavi zapadnim zemljama, grdno ste se prevarili. Svi ti takozvani saveznici će se rečima boriti do zadnjeg Srbina, a posle šta bude.

  4. Sram vas bilo, komunjare!
    Sumnjate u Vožda serbnoga?

  5. Vaši prijatelji su u pravu, (a prijatelji zamenika direktora CIA za Balkan nisu tek neko)
    KiM će biti vraćen Srbiji u celosti.

    Vaši prijatelji vide ono što Vi ne vidite.
    Niko u Srbiji nije toliko jak (bolje reći – lud), pa ni Vučić,
    da Srbima proturi bombu kao što je predaja Kosova i Metohije.
    Računajte da Vam je to nemoguća misija.

    1. VAZNA VEST
      Kosovo je vec predato a ako ne znas nema tamo nijednog jedinog srpskog drzavnog organa

    2. „KiM će biti vraćen Srbiji u celosti.“@marija
      Kad i kako?!

  6. „Размена територија“ није решење и није опција већ фантазија.Уједињење територије Републике Српске са Србијом као федерацијом две републике и једном аутономном покрајином Војводином је „државно самоубиство“значи научна фантастика.Задржавање територијалне целовитости са делом А.П.КиМ са територијом северно од реке Ибар уз задржавање територијалне државности Србије за Манастире и Цркве под управом СПЦ и са Заједницом Српских Општина јужно од реке Ибар,јесте логично решење на терену и то јесте компромис за обе стране,уколико су обе стране чланице НАТО савеза,међутим до таквог компромиса никада у историји људске цивилизације није дошло од стране лидера чији су актери претходно били у директном војном сукобу,а то су 1999.г. били и господин Ивица из партије СПС и Александар из СРС и господин Рамуш и Тачи.

  7. Opa, zamjena teritorije Kosova za RS. To bi Srbi htjeli da daju 10 hiljada kvadratnih kilometara, a da dobiju zauzvrat 25 hiljada. I to da se ne pitaju ni SAD, ni najbrojniji narod u BiH. E to neće da može.

    1. Pa i Vi ste.hteli da.se.odvojite a niste.postovali imteres.Srba koji to nisu hteli.

  8. a i sve republike u vlasti su imale dovoljan broj namunjenih, željnih rata, a ni sada niko ne ume da jednom za uvek ugasi vatru koju su potpalili uz pomoć naših dalabu. Uz ozbiljan pristup rešiv je svaki problem. BIH, Srbija i KIM bi u paketu mogle biti primljene 2020.godine u EU i svima, pa i evropljanima, bilo bi bolje.

  9. Imam utisak da je g. Mejer prilično iskren, mada se jednom (bivšem) visokom funkcioneru CIA ne može mnogo verovati. Mislim, to im je u opisu posla. Slažem se sa mišljenjem da je AV spreman da i de jure otpiše KiM (de fakto KiM je van institucionalnih domašaja RS), u zamenu za čvrstu garanciju članstva u EU. Problem je što će to otvoriti oružani sukob sa našum sugrađanima Albamcima u Preševskoj dolini. Ništa ih neće sprečiti u pokušaju da se pripoje novoj državi Albanaca. Naši sugrađani islamske veroispovesti u Raškoj oblasti pojačaće težnje za autonomijom. I tu će biti raznovrsnih sukoba. Dakle, jedan problem biće rešen otvaranjem novih problema.

  10. Vucicu je najvaznije da sa svojom ekipom ostane na vlasti sto je duze moguce. Pricom o zakljucenju pravno obavezujuceg sporazuma sa Pristinom do kraja 2018 dobio je donacije i investicijeiz EU i tim sredstvima je „zarobio“ drzavu, odnosno preuzeo apsolutnu vlast nad drzavnim resursima i institucijama. Sada se prepucava sa Pristinom I kao u sahovskoj partiji ceka gresku protivnika. Kada se to dogodi, onda to servira domacoj javnosti i odrzava vlast.Ovakvo stanje sto se Vucica tice treba da potraje jako dugo i da isto toliko dugo ostane na vlasti!

  11. SUNOVRAT SRBIJE
    Stiglo je vreme kada svi vidimo da je najveće zlo Srbije, upravo ta (došljačka) radikalna stranka sa njenim reptilima. Zatim SPS i Demokratska stranka. Za vreme njihove vladavine Srbija je potpuno izdata, opljačkana i rasprodata zemlja, to je neporecivo. Danas ovi goli zločinci nemaju nikakvih argumenata za svoju odbranu, osim klevetanja i uzurpacije medija i sudstva u Srbiji. Javnoj kritici i istini su strogo zabranili pristup na medijima, a onom ko slobodno misli preti se bez ustručavanja i otvorenim fašizmom. Znači doveli su nas do građanskog rata.
    Da bi se Srbija opstala (ako već nije kasno) ona mora ovakve stranke pod hitno da zabrani i žestoko kazni, većinu i doživotnim robijama. Sva nelegalno stečena imovina mora da im se oduzme, a za sva krivična dela moraju da robijaju. Visina kazne da se odredi po hijerarhijskom redu.
    Ako to ne uradimo mi nestajemo…
    P.Sajdžo Bogutovac.

  12. Bitno da Kosovo vredi a Vojvodina ne? I tako se Srbija svela na Beograd. Kao da ostatak zemlje ne postoji? Samo Beograd i ono sto nemamo a cuvamo na Kosovu?

  13. Ovakvi problemi se jedino i definitivno sređuju mirovnim međunarodnim konferencijama najmoćnijih sila. Kad te sile dođu do toga da im je interes da srede stvari na podruciju bivše Jugoslavije, one će to vrlo brzo i efikasno uraditi.

  14. Kada bi nekim slucajem zemlje koje su priznale nezavisnost KiM nagovestile mogucnost o povlacenju priznanja nezavisnosti druga bi se prica pricala od strane separatista, mozda bi onda i moglo postici neki kompromis

    1. Na tvoju zalost to se nece skoro desiti.Izmisljena „povlacenje priznanja“ ne postoji a to zna i mali Sloba koji je to i izmislio podmicivanjem banana drzava

  15. Na tu žrtvu se obavezao još Kumanovskim sporazumom. Pitanje je na šta je sve spreman da zadrži vlast. Verujem da je idgovor na to pitanje SVE. Samo samoodbrana Srbina spašava sudbine naroda koji nestaje. Koliko veliki optimista treba da budeš da ovde praviš decu i vaspitavaš ih. Mnogo veliki.

  16. Nijedan političar nemože očuvati komad državne teritorije osim naroda koji tamo živi. Na Kosovu su preovladali osvajači i tu je kraj priče. Kad “ raja“ zakaže. politikanti imaju otvoreno polje , to je ustvari slika i prilika u celom svetu. Tako da ne mislite da će se pojaviti neki čudotvorac i čarobnim štapićem vratiti 2 miliona Albanaca u ustavne okvire. Možda bi i moglo, ako je 2 miliona SRBA spremno da pogine, čisto sumnjam.

    1. Нико не прича да 700.000.Албанаца из А.П.КиМ нњко треба да врати у Уставне оквире,они нису то жњлели од 1912.године и они сами требају да управљају својом судбином у свом парламенту и да одговарају за последице свом Албанском народу.Суштина јесте да Срби не желе да њима управљају Албанци !
      СПЦ не жели и не може да дозволи да Српским Манастиеима и Црквама управљају Албанци који су друге вероисповести.Северна Митровица са 4 општине са 90% Срба који нису протерани не желе да им Суде и управљају њиховим животима Албанци.Значи имате замену тезе,Албанци су протерали Србе из А.П.КиМ ,значи апсурд у 21 веку преко кога су У.Н.прешле у Хрватској и у А.П.КиМ. Зашто ?

      1. SUNOVRAT SRBIJE
        Stiglo je vreme kada svi vidimo da je najveće zlo Srbije, upravo ta (došljačka) radikalna stranka sa njenim reptilima. Zatim SPS i Demokratska stranka. Za vreme njihove vladavine Srbija je potpuno izdata, opljačkana i rasprodata zemlja, to je neporecivo. Danas ovi goli zločinci nemaju nikakvih argumenata za svoju odbranu, osim klevetanja i uzurpacije medija i sudstva u Srbiji. Javnoj kritici i istini su strogo zabranili pristup na medijima, a onom ko slobodno misli preti se bez ustručavanja i otvorenim fašizmom. Znači doveli su nas do građanskog rata.
        Da bi Srbija opstala (ako već nije kasno) ona mora ovakve stranke pod hitno da zabrani i žestoko kazni, pojedince i doživotnim robijama. Sva nelegalno stečena imovina mora da im se oduzme, a za sva krivična dela moraju da robijaju. Visina kazne da se odredi po hijerarhijskom redu.
        Ako to ne uradimo mi nestajemo…
        P.Sajdžo Bogutovac.

  17. SUNOVRAT SRBIJE
    Stiglo je vreme kada svi vidimo da je najveće zlo Srbije, upravo ta (došljačka) radikalna stranka sa njenim reptilima. Zatim SPS i Demokratska stranka. Za vreme njihove vladavine Srbija je potpuno izdata, opljačkana i rasprodata zemlja, to je neporecivo. Danas ovi goli zločinci nemaju nikakvih argumenata za svoju odbranu, osim klevetanja i uzurpacije medija i sudstva u Srbiji. Javnoj kritici i istini su strogo zabranili pristup na medijima, a onom ko slobodno misli preti se bez ustručavanja i otvorenim fašizmom. Znači doveli su nas do građanskog rata.
    Da bi Srbija opstala (ako već nije kasno) ona mora ovakve stranke pod hitno da zabrani i žestoko kazni, pojedince i doživotnim robijama. Sva nelegalno stečena imovina mora da im se oduzme, a za sva krivična dela moraju da robijaju. Visina kazne da se odredi po hijerarhijskom redu.
    Ako to ne uradimo mi nestajemo…
    P.Sajdžo Bogutovac.

    1. Slažem se, ali ne u svemu. Taman posla da krupne lopove šaljemo u zatvore, iovako su prepuni sitnih. Nego ko god ima više od milion da mu se taj višak oduzme pod pretnjom smrtne kazne. Bez obzira na poreklo. Reset.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.