"Vučić je zarobljenik sopstvenog mita" 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Sagovornici Danasa iz Sarajeva i Banjaluke različito tumače tvrdnje koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrekao u prekjučerašnjem intervjuu sarajevskom novinaru i vlasniku televizije Fejs Senadu Hadžifejzoviću, ali su saglasni u oceni da je Vučić bio iskren kada je rekao da nije direktno „suflirao“ slovenačkom premijeru Janezu Janši šta da napiše u non-pejperu o reorganizaciji Zapadnog Balkana.

„Iskreno, ne vjerujem da je Vučić suflirao Janezu Janši u vezi sa ovim non-pejperom, ali sam ubijeđen da je ovaj papir plod dugogodišnje politike politike koju je Srbija, ne računajući samo Vučićeve mandate, sprovodila na Balkanu“, kaže za Danas Avdo Avdić, sarajevski novinar.

– Ovaj dokument, po meni, više se može povezati sa članicama EU. Drugo, kada je u pitanju odnos Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, svi znamo da je Dodik otvoreno podržavao Borisa Tadića i njegovu politiku. E, sada, jasno je i da su i Vučić i Dodik pragmatici pa su svoje eventualne nesporazume stavili po strani. Također je jasno da Milorad Dodik ne bi mogao provoditi ovakvu politiku bez Vučića dok predsjednik Srbije ima luksuz da bira partnere u Republici Srpskoj. U ovom trenutku mislim da je Vučić zarobljen u vlastiti mit o sebi kao mirotvorcu, smatra Avdić.

Prema mišljenju banjalučkog novinara Dejana Šajinovića, „Vučić nema interes“ da podrži dokumente kao što je non-pejper koji se pripisuje slovenačkom premijeru.

– Smatram da je njegovo protivljenje iskreno, jer se njime povezuje pitanje rješavanja Kosova i Republike Srpske. Ako želimo da se primjenjuje isti aršin, onda bi to značilo da zalaganje ostanka Kosova u Srbiji znači i zalaganje ostanka Republike Srpske u BiH. Ako bismo se zalagali za odvajanje Republike Srpske iz BiH, teško bi bilo na argumentovan način zagovarati ostanak Kosova pod suverenitetom Srbije. Drugi razlog je taj da je svima potpuno jasno da je nemoguće rasparčati BiH bez rata. Po meni, ovi non-pejperi se sad pojavljuju kao probni baloni pred mogući samit Amerike i Rusije gdje se tenzije vještački dižu ne da se izazovu sukobi, već da se pojača pregovaračka pozicija, ako Amerika i Rusija budu razgovarali o problemima na evropskom kontinentu, poručuje Šajinović.

Vučić je u pomenutom intervjuu kazao da „ne samo da nisam učestvovao u pisanju bilo kog papira, već ga nisam ni video, video sam samo spekulacije“.

– Vi kažete da će Srbija da prizna nezavisnost Kosova da bi dobila Republiku Srpsku. To se neće dogoditi. To nije ni realno, a nije ni dobro… Treba umiriti ljude u BiH jer Srbija nema pretenzije na teritorije drugih država, istakao je on. Kako je dodao: „Velika Srbija se ne pravi! Za mene je Srbija velika kada je ekonomski uspešna i kada dođu Sarajlije i kažu da su se lepo proveli. Ja sam zaslužan što smo u Beogradu sačuvali Sarajevsku ulicu, a vi ste izbrisali i Vuka Karadžića i mnoge druge.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari