PREDSEDNIŠTVO SNSfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, u nekoliko navrata je pomenuo da je SNS „kor partija“, te da više nije keč ol (uhvati sve ideologije), kako je dosad isticano.

Prilikom poslednjeg gostovanja na TV Hepi Milomir Marić je na to Vučićevo ukazivanje „preveo“ da kor, znači temeljna, od engleske reči core.

U pretrazi političkih teorija, dostupnih na internetu, teže se pronalazi ovaj pojam, za razliku od keč ol tipa. Pojam je vezan za vršenje vlasti, a ne za ideološku podelu.

Pretraga najčešće izbacuje zbornik radova „The Hollow Crown“ (Šuplja kruna, u doslovnom prevodu) iz 1997.

Takođe, pretraga „prolazi“ kroz britansku politikologiju za analizu vlasti nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera, koji je posle dolaska SNS na vlast važio za Vučićevog savetnika.

Prema onome što je dostupno korisnicima Gugla, pojam kor u politici (temelj, koren, jezgro), kada se odnosi na stranku, polazi od toga da je to parlamentarno uređenje, u kome podršku za izbor poslanika, organizuje partija koje predlaže kandidate, vodi kampanju i održava disciplinu unutar zakonodavnog tela.

Vlada se prepoznaje kao partijska.

Lideri države i ministri obavljaju funkcije kao predstavnici svojih partija.

Takve vlade nose, bilo naizmenično ili u kombinaciji, ime svog lidera i svoje stranke. Postoji preklapanje partijskih vođa i jezgra izvšne vlasti, jer su lideri nužno i jednog i drugog. Postojanje vlade zahteva kontinuiranu podršku stranke.

Tačno je da će kor partija uvek dominitari vladom, ali, uticaj može da se odvija u oba smera.

S jedne strane, kor stranka može delovati kao ograničenje za jezgro izvršne vlasti, kao skrining neke alternativne politike, može kreirati drugačije imperative, i delovati nekoherentno, kako bi na ta taj način zadovoljila različite potrebe birača.

S druge strane, partijska podrška je jezgro izvršne vlasti kojoj omogućuje „prodaju“ politike biračkom telu, putem partijske mašine i javnih kanala.

Ali, uticaj može biti i stalno promenljiv, stranka može smanjiti moć izvršne vlasti, ograničavajući njenu sposobnost delovanja, tvrdi se u dostupnom opisu iz pomenutog zbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari