Unapređenje odnosa Srbije i Nemačke mi je priraslo srcu, a ti odnosi su važni i za budućnost Evrope. Za Nemačku je Srbija ključna zemlja na Balkanu i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji je u interesu i EU i Nemačke – poručio je juče Gerhard Šreder, bivši nemački kancelar, koji je kao specijalni gost prisustvovao svečanosti povodom početka rada udruženja Forum Srbija-Nemačka u Beogradu.

Šreder je u obraćanju medijima istakao da je budućnost Srbije u EU, što je bila i vizija bivšeg premijera Zorana Đinđića. U tom kontekstu, naveo je da će Berlin podržati Srbiju „ne samo rečima već i delima“. Nekadašnji nemački kancelar je ocenio da je realan cilj vlade u Beogradu da Srbija do 2020. postane članica Unije, dodajući da će takva očekivanja biti moguće ispuniti uz energične reforme.

Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik srpske vlade i budući premijer, izrazio je ličnu zahvalnost „dragom prijatelju gospodinu Šrederu što je došao u Srbiju i što razume potrebe manjih naroda“. „Srbija se neće plašiti da bude prijatelj Nemačke, a to znači ispunjavanje svojih teških spoljnopolitičkih i unutrašnjih obaveza, sprovođenje teških reformi i izlečenje od socijalističkog samoupravljanja, kako bismo napravili modernu državu tržišne ekonomije“, kazao je Vučić, inače počasni član Foruma, koji je juče, pre svečanosti, imao direktne razgovore s nekadašnjim nemačkim kancelarom.

Prema Vučićevim rečima, pred Srbijom je težak put, „ali zemlja ima sigurnu budućnost i sve zavisi od našeg rada, spremnosti i marljivosti“.

Ružica Đinđić, počasna članica Foruma i udovica bivšeg premijera Zorana Đinđića, rekla je da početak rada tog udruženja ima dublje, simboličko značenje, jer Fondacija „Zoran Đinđić“, koju ona vodi, već deceniju gradi poverenje između Srbije i Nemačke. „Zoran Đinđić nikada nije imao dilemu da li je potrebno jačati srpsko-nemačke odnose i upravo u Nemačkoj on je zaokružio svoj filozofski koncept koji je koristio u svojoj kasnijoj političkoj praksi“, navela je Đinđićeva.

Prijemu u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića na Dedinju, koji je organizovan povodom početka rada Foruma Srbija-Nemačka, osnovanog u cilju razvoja i unapređenja srpsko-nemačkih odnosa, prisustvovali su, između ostalih, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar finansija Lazar Krstić, čiji dolazak je izazvao veliko interesovanje medija, bivši šef diplomatije Vuk Jeremić, predsednik Privremenog veća Beograda Siniša Mali, sekretar tog veća Goran Vesić, internacionalna sekretarka SNS Jadranka Joksimović i bivša funkcionerka DS Jelena Trivan. Među gostima su bili i predstavnici nevladinog sektora Kori Udovički, predsednica Centra za napredne ekonomske studije, i Sonja Liht, predsednica Fonda za političku izuzetnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari