Vučić može biti odgovoran za destabilizaciju BiH: Šta je pred predsednikom Srbije posle izbora u RS? 1FoNet Milica Vučković / Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Sada treba da se podrži opozicija u Republici Srpskoj i svaki sporan glas mora biti proveren. Tu Aleksandar Vučić mora da donese vrlo jasnu odluku jer bi mogao da bude odgovoran i za mnogo veće i važnije stvari, kaže za Danas Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose, odgovarajući na pitanje koji bi mogli da budu naredni koraci predsednika Srbije u odnosima sa Miloradom Dodikom, liderom SNSD-a i kandidatom na predsedničkim izborima u RS, čiju pobedu opozicija osporava.

Nezvanično se u diplomatskim krugovima, kako Danas saznaje, primećuje da odnosi između Dodika i Vučića jesu zahladneli, jer je Dodik igrao prevrtljivu igru sa Rusima od početak rata u Ukrajini, što je Vučiću zadalo dodatnu glavobolju sa Zapadom, budući da se od njega godinama unazad traži distanciranje od još uvek srpskog člana Predsedništav BiH.

Kada je reč o budućim odnosima njih dvojice, naši izvori procenjuju da se ništa značajno neće promeniti te da ostaje „ista meta isto odstojanje“, a da opoziciona kandidatkinja Jelena Trivić, može Vučiću biti samo rezervni igrač za par godina ukoliko tada bude mogla da ugrozi Dodika u RS.

Odnos Vučića i Dodika i budući potezi predsednika Srbije, dolaze ponovo u fokus budući da ova izborna kampanja u BiH nije protekla poput ranijih u kojima je Vučić davao otvorenu podršku Dodiku.

Ovaj put Dodik po „ključne glasove“ u kampanji otišao kod predsednika Ruske Federacije, Valdimira Putina, a s druge strane, sumnja se da je SNS ustupio stranačku logistiku opozicionim strankama u Srpskoj. Sumnju je probudilo i to što su se u BiH, između ostalog, našli i bivši rukometaš Vladimir Mandić i Adam Šukalo, članovi Glavnog odbora SNS, koje je 29. septembra, priveo MUP Republike Srpske. Njih dvojica su nakon dužeg zadržavanja pušteni bez objašnjenja zašto su privedeni.

Prema pisanju medija, predviđeno je da ne terenu bude i Milan Ostojić poznatiji kao Sandokan, koji se dovodi u vezu sa SNS. On je, sa ekipom ljudi koja je učestvovala u incidentu na mostu u Šapcu, trebalo da bude u Zvorniku, preneo je portal nova.rs.

Srbija je, uz to, medije koji podržavaju ovu vlast, otvorila za predstavnike opozicije.

Da se ipak ništa značajno nije promenilo kaže i Dušan Janjić i ukazuje da je opozicija na protestu u četvrtak uveče sa ulice poslala najvažniju poruku, a to je „Šimt napolje“. (Kristijan Šmit visoki predstavnik međunarodne zajednice, prim.aut.)

Prema njegovim rečima, opozicija u RS je poverovala da ima Vučićevu podršku, jer su gostovali u medijima u Srbiji, ali nisu videli drugi deo, da za sad nema nijednog znaka da su se Vučić i Dodik razišli.

Vučić može biti odgovoran za destabilizaciju BiH: Šta je pred predsednikom Srbije posle izbora u RS? 2
Foto: Printscreen/N1

– Ne vidim sukob između Vučića i Dodika. Samo vidim da Dodik nije uvažio potrebu Vučića da balansira ili vrda, nego je počeo isuviše revnosno da primenuje instrukcije iz Moskve koje je politički definisao Putin (Dodik predvodi patriotski blok, a svi su izdajice). Otud su se socijalsti i svi našli u tom patriotskom forntu, a hteli su da napuste Dodika. Rusija je preko Dodika kreirala podelu. To Vučić mora da shvati. Podelu u RS nije napravio zapad i mediji plasirali, nego Moskva – ukazuje Janjić.

Prema njegovim rečima, trenutno RS i njena javnost nije u situaciji da na sebe preuzme teret reforme federacije.

– Vučić to mora da zna. Sad se uvukao u pitanja koja nisu njegova i mora da shvati da preuzima odgovonost i za opstanak federacije. Da li je to hteo ili ne, ali je uvučen. Prebrojavanje glasova je ključno jer će sve drugo izazvati vrlo negativne posledice i udruživanje svih nezadovoljnih, a velika većina građana BiH je nezadovoljna procedurama – opisuje on.

Kako pojašanjava, za destabilizaciju BIH biće odgovoran zbog nejasnog stava o izborima.

– Ako sada ne zauzme principijelni stav, a to je da svaki sporan glas za izbor predsednika RS mora biti proveren, preuzeće veću odgovonost – kaže Janjić.

On smatra da Vučić ponavlja stavove iz 2015. pre incidenta u Srebrenici kada ga je Dodik stavio pod svoje. Prema Janjićevim rečima, Vučić je izabrao stranu koja je gubitnička, a to je Dodik koji se uvezao sa Rusijom.

Janjić ocenu EU da su izbori bili demokratski i da je bilo manjih propusta smatra apsolutno netačnom.

– Izbori nisu bili demoktarski niti u demokratskoj atmosferi i zato je odgovorna Kvinta. Oni nikako da uvaže „ova plemena“, kako tretiraju narod ovde. Ne možes u godini u kojoj su izbori da menjaš uslove izbora što je Šmit uradio u noći kada se broje glasovi – navodi on.

Kako dodaje, Kvinta se posle par sastanaka s velikim ambicijama o reformama raspala.

– Kvinta daje zajenička saopštenja ali ne radi usaglašeno. To je vrlo jasno u BiH. Amerika se prva povukla iz svih tih priča, a ser Stuart Pič (specojalni izaslanik UK za Zapadni Balkanprim aut) se nikad nije ni uključio u te marifetkuke s promenama izbora. To što neko u Americi piše ustav BiH ništa ne znači jer taj ustav neće biti verifikovan. To sam gledao na desetogodišnjicu Dejtona. Amerika je gurnuta unazad na pozicije iz 2005. i to zbog nesaradnje Brisela, Nemačke i Francuske da budem precizan. To su vrlo opasni znaci. Ovo nije vreme za igranje. Ovo je vreme u kojem i Vučić mora da shvati da kada opozicija siđe s ulice, počeće oružani etnički i međuetnički sukob. Sada treba da se podrži opozicija i tu Vučić mora da dones vrlo jasnu odluku. Možda oni greše, ali sve mora da se proveri i izbroji. Jer ovo što je sada uradila međunarodna zajedica priprema je za Kosovo na kojem je situacija daleko od limunade – upozorava on uz bojazan da deo međunarodne zajednice ide na održavanje etničkih tenzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari