Vučić nakon sastanka sa Makronom: Srbija odgovorila non-pejperom na francusko-nemački predlog 1foto: Printscreen/PINK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu istakao je da je Srbija odgovorila non-pejperom na francusko-nemački predlog rešavanja kosovskog pitanja.

Sa Makronom je kaže govorio o frustracijama našeg naroda, a predsedniku Francuske je poručio da „srpska reč znači mnogo više nego nečiji potpis“, kao i o evropskoj perpektivi Srbije i saradnji Privrednih komora Srbije i Francuske, napretku našeg aerodroma, beogradskom metrou i svim drugim bitnim temama, istakavši da je sastankom zadovoljan.

– Makron je predsednik velike zemlje, ja sam predsednik ponosite i za mene najlepše zemlje, doživljavam ga kao iskrenog prijatelja naše temlje čini mi se da i on poštuje što ne lažem i govorim istitnu i što sam otvoren, naveo je Vučić.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da bi se sastao sa predsednikom Srbije, a upitan za ovu izjavu Vučić kaže da je uvek spreman za razgovor spreman, ali da ne veruje da će ga biti.

Dodao je da je Markon imao predloge, ali je poručio da su Srbi jasno poručili šta su njihovi zahtevi da bi se vratili u institucije, ali da smo od toga dosta daleko.

Rekao je da ne može da govori o svim delovima razgovora.

– Doneo sam dokumente o tablica o kojima pričamo, Makronu sam pokazao jel ovde piše KS ili RKS, rekao mi je da piše. E pa samo to tražimo, samo tražimo to što piše, naveo je predsednik dodavši da je Priština to odbila jednostranom odlukom.

Upitao je novinare da li su čuli da je Srbija odgovorila „non pejperom na non-pejper“ te da nema ništa od toga da Beograd i Priština moraju da se saglase sa francusko-nemačkim predlogom.

– Nisam idiot, nemojte da pravite od svog rukovodstva idiote, rekao je u tom konktekstu Vučić.

– Hovenijer je sa pravom uplašen. Ali setitet se nakon junske krize sam rekao da imamo problem koji počinje prvog septembra to su lične karte, mi ćemo nešto predložiti što je u okviru naše politike i OB ali nije lako za nas da se prevaziđe situacije. Nama su rekli molimo Vas Aleksandre uradite to, mi ćemo da preuzmemo odgovornost da se reši pitanje oko tablica, i vidite kako se rešilo. Vidite kako smo saterani u ćošak i to su shvatili Srbi sa celog Kosova, i akko da im kažem vratitet se u institucije. Srećom sami su stavili zahteve, nema od ta posla ništa, naveo je predsednik.

Dodao je da mu je od celog Pariskog foruma ovo bio najvažniji sastanak i da ne može o svemu da govori, ali da ima dobrih strani za Srbiju.

Rusko povlačenje iz Hersona Srbiji pokazuje koliko moramo da budemo svesni da sami moramo da kreiramo svoju budućnost i da sami brinemo za svoju budućnost, pa i u vojnom smislu moramo sami da o sebi da brinemo, istakao je.

– Ljudi u Srbiji misle da je vojna neutralnost dokaz slobodarskog pristupa Srbije i toga da želimo da budemo svoji na svome i da zadržimo dobre odnose kako na Zapadu tako na Istoku, rekao je Vučić..

Situacije je sada lakša, kada se vidi kako su prošli Rusi koji su treća vojna sila, jer mogu da kažu „a kako ćete onda da prođite vi mali Srbi“, dodavši da će Srbija brinuti o sebi i u vojnom i u svakom drugom smislu.

Vučić je izjavio da bi Srbija možda mogla da promeni stav o uvodjenju sankcija Rusiji samo ako joj kako je rekao, nad glavom bukvalno bude visio Damoklov mač, dodavši da to trenutno nije slučaj.

– Niko to ne zna bolje od mene jer niko nema takav direktan kontakt u Evropi i svetu kao ja. Najbolje znam dokle možemo“, kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Parizu posle sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Ocenio je da je od početka rata u Ukrajini, Beograd izdržao „270 dana najtežih pritisaka u savremenoj srpskoj istoriji“.

– Mi smo posle četiri dana izašli u javnost sa zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost. Te zaključke nije pisao neki tim nego lično ja svojom rukom. Ti zaključci su politika koju vodimo, to je moj i život slobodne i slobodarske Srbije. Oni su naša suština, naše biće. Možda možemo toga da se odreknemo samo ako bukvalno imamo Damoklov mač nad glavom, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbije ne odstupa od politike koja se zasniva na čuvanju medjunarodnog javnog prava, osudi onih koji to pravo krše i ulaze na teritoriju drugih zemalja ali i na stavu da ne vodi politiku sankcija, „posebno ne prema onima koji su nas zaštitili 2015. godine i pomagali nam oko očuvanja našeg teritorijalnog integriteta“.

– U tim zaključcima je sve ono za šta se borimo. To je zapisano da bi ostalo u istoriji kako je jedna mala slobodna i slobodarska zemlja mogla da kaže nešto drugačije od svih ostalih. A to što ću da čujem sa milion strana kako nešto moram, pa vidite da ne moram. Ako i kad budem morao, ne zbog sebe već zbog nacije, onda ću da izadjem pred narod i to da kažem, rekao je Vučić.

Predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, sastali su se danas, a Vučića je Makron dočekao ispred Jelisejske palate, uz prisustvo garde Republike Francuske, a nakon toga je usledio sastanak u četiri oka, prenosi Tanjug.

Predsednik Srbije stigao je u dvodnevnu posetu Parizu gde će sutra učestvovati na petom Pariskom forumu o miru, a sutra ga očekuje i radni ručak sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Poseta dolazi u vreme krize na Kosovu, a nakon što je Beogradu predstavljen nemačko-frenacuski plan rešavanja problema na relaciji Beograd- Priština.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari