"Vučić ne kontroliše barikade, već samo komentariše situaciju na terenu": Fadil Ljepaja o situaciji na severu Kosova 1foto: Printscreen/YouTube/DTV Official

Analitičar iz Prištine Fadil Ljepaja za naš list kaže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „više ne kontroliše te momke koji naoružani do zuba „mirno“ protestuju na barikadama“ na severu Kosova.

Dodaje da je bilo jasno da oni ne predstavljaju građane, ali da sada izgleda, kako kaže, da ne predstavljaju ni zvanični Srbiju “koja pred Evropom tvrdi da je nezavisna država i da ne radi po nalogu Rusije”.

– Ja se nadam da će se pod uticajem građana, pa i Republike Srbije oni povući sa barikada i povratiti prazničnu atmosferu. Bez sumnje država Kosovo ne vodi represivnu politiku, i u najboljem je interesu građana i odnosa Kosova i Srbije je bilo povlačenje radikalnih snaga iz institicija. Ne mogu više u kosovskim institucijama biti Srbi koji primaju naređenja van Kosova, ili ne priznaju kosovske institucije, Ustav i zakone. To čak nije ni pošteno, odgovara Ljepaja upitan hoće li Srbi na barikadama dočekati praznike.

Poručuje da bi Srbi u kosovske institucije “treba da šalju samo časne ljude”,  koji će, kaže, braniti njihove interese “shodno ustavu i zakonima Republike Kosovo i medjunarodnom pravu”.

– Protivno većini komentatora sa Kosova, ja želim da poverujem da država Srbija stvarno ne želi sukob i ne želi da priziva sukobe na ovim prostorima, shodno očekivanjima ili nalozima izvan regiona. Shodno tome treba da koristi svoj politički ili moralni uticaj da doprinosi miru i razoružavanju „mirnih protestanta“ te otvaranju saobraćajnica, kaže Ljepaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari