Hoće li Srbi na barikadama dočekati praznike: Aktivisti sa severa Kosova različito o situaciji i Kurtijevoj izjavi 1foto: EPA-EFE/STR

Barikade su ušle 11. dan, a i pored apela međunarodne zajednice ne nazire se smirivanje tenzija, odnosno uklanjanje barikada, te se postavlja pitanje hoće li Srbi sa severnog dela Kosova i Metohije na barikadama dočekati božićne i novogodišnje praznike.

Naši sagovornici, aktivisti sa severnog dela Kosova, podeljenih su razmišljanja o tome kada će barikade biti uklonjenje, na koji način i čiji je uticaj presudan.

Marko Jakšić, aktivista i bivši administrator u sudu u Kosovskoj Mitrovici, kaže za Danas da su Srbi postavili jasne uslove za uklanjanje barikada. To su uklanjanje baza specijalne policije, oslobađanje uhapšenih i objavljivanje i povlačenje tajnih spiskova za hapšenje, navodi Jakšič i poručuje da tek sa ispunjavanjem tih uslova oni će ukloniti postavljene barikade.

– Po svemu sudeći Kurti nije spreman da te uslove ispuni, već danas preti nasilnim uklanjanjem uz žrtve. Očigledno njegova mržnja prema Srbima dobija ono pravo obeležije i on je spreman da ih ubija zato što se oni bore protiv njegovih nasilne uzurpacije Severa Kosova. KFOR i međunarodna zajedinca deluje razumnije i strpljivije, pa se može sa sigurnošću očekivati da će barikade potrajati i za vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Pa čak i mnogo duže, navodi Jakšić.

Hoće li Srbi na barikadama dočekati praznike: Aktivisti sa severa Kosova različito o situaciji i Kurtijevoj izjavi 2
foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

Kosovski premijer je za britanski Gardijan rekao da je njihova briga da uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve.

“I zato želimo da budemo što oprezniji kako bismo bili sigurni da neće doći do destabilizacije i da će postojati relativni mir i bezbednost. Međutim, kršenje zakonitosti i ustavnosti ne možemo dozvoliti zauvek. Dakle, da, ovo mora da se završi, što pre to bolje”, rekao je tačno Kurti.

Ova izjava Aljbina Kurtija naišla je na kritike zvaničnika Srbije, pre svih premijerke Srbije Ana Brnabić.

I ona, poput Jakšića, smatra da je kosovski premijer ovom izjavom pokazao svoje pravo lice, odnosno da preti Srbima smrću i nasiljem. Kurti bira taj put umesto da, kaže Brnabić, izabere racionalno rešenje i sprovede u delo Briselski sporazum, poštuje vladavinu prava i “prestane sa samovoljnih hapšenjem nevinih ljudi”.

I Goran Rakić, predsednik Srpske liste, misli da je Kurti pozvao na ubijanje Srba.

„Antisrpski narativ Prištine traje mesecima unazad i naš narod je na svojoj koži osetio koliko je Prištini stalo do poštovanja prava našeg naroda i potpisanih sporazuma. Poslednja izjava Aljbina Kurtija je prevršila svaku meru. Kurti otvoreno predlaže ubijanje Srba na barikadama, jer se po njemu barikade na drugi način ne mogu ukloniti”, rekao je Rakić u video poruci nakon Kurtijeve izjave.

Jakšić dodaje da je u ovom trenutku teško i nezahvalno prognozirati kako će se ova situacija završiti – “jer Srbi ne mogu da odustanu od barikada bez ispunjenja uslova jer bi u tom slučaju svako od nas bio sledeći na listi za hapšenje Kurtija i Svečlje što bi pokrenulo masovno iseljavanje”.

– Po svemu sudeći Kurti neće da popusti i spreman je da upotrebi silu bez obzira na žrtve i misli da je sazrelo vreme za konačno zauzimanje Severa Kosova i njegovo čišćenje od Srba . Ne želim da verujem da će se KFOR pojaviti kao neko ko će za i u ime Kurtija ukloniti barikade, dodatno zapaliti situaciju, i nakon 23 godine biti odgovoran za još jedno masovno iseljavanje Srba sa Kosova. Ako ima razuma u Briselu, Vašingtonu i drugim prestonicama zapadnih sila morali bi ozbiljno da čuju vapaje Srba sa Severa Kosova i podrže neka nova rešenja koja bi uvažila realnost na terenu i specifičnost Severnog Kosova, smatra Jakšić koji je i bivši odbornik i član Građanske inicijative “Sloboda demokratija pravda” ubijenog Olivera Ivanovića.

Različito tumačenje situacije u odnosu na Jakšića ima njegov bivši saborac iz GI “SDP” Dušan Milunović, koji je od skoro nezavisni odbornik u Skupštini opštine Severna Mitrovica. Na to mesto je došao nakon ostavki članova Srpske liste, a pre toga je bio deo “Srpskog opstanka”.

– Ukoliko barikade ne budu uklonjene do praznika tada oni ljudi koji su određeni od strane direktora svojih preduzeća biće prinuđeni da ih dočekaju na barikadama. Sa sigurnošću mogu da kažem protiv svoje volje. Imali ste priliku da u medijima da vidite kako je obeležena krsna slava Sveti Nikola. Lično ne bih bio iznenađen da ovo potraje i nakon praznika. Razlog za to je bezidejnost Srpske liste tačnije njenih članova u ostavci koji su samovoljno formirali i Krizni štab o čijem radu se zna isto toliko koliko se zna dokle će barikade potrajati, smatra Milunović.

Ovaj odbornik smatra da će na razvitak situacije pre svega uticati plan, volja i interesi međunarodne zajednice, odnosno to da li će, u odnosu na svoje interese, izvršiti pritisak na Beograd i Prištinu.

Hoće li Srbi na barikadama dočekati praznike: Aktivisti sa severa Kosova različito o situaciji i Kurtijevoj izjavi 3
foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

– Slikovito rečeno – ukoliko međunarodna zajednica, a tu mislim na EU i na SAD, odluče da deeskaliraju ovu situaciju nateraće Kurtija da svoj auto preregistruje na KM tablice, a Vučića da dođe na Kosovo i lično razmontira ove šatore na barikadama, navodi on.

Milunović smatra da će uhapšeni građani biti žrtve dešavanja je će to pitanje, smatra, “lukavo biti preneto u nadležnost kosovskog Tužilaštva”, za koje ceni da neće popustiti u ovom momentu. A uhapšeni građani takođe, dodaje, imaju više štete nego koristi od barikada. Izražava bojazan da ne dođe do nasilnog uklanjanja, jer je, kaže, jasno kuda to može da odvede.

– Ali u ovom momentu smo bliži nasilnom uklanjanju. Uslovi koje postavlja taj samozvani Krizni štab su čak i povećani još jednim hapšenjem što govori da mogu biti i dopunjivanji naknadno, Priština za sada prebacuje odgovornost na pripadnike KFOR-a koji su juče već dopremili tešku mehanizaciju u jednoj od baza u blizini Vučitrna. Najavljena je i vežba kojom će demonstrirati svoje sposobnosti. Za nas nema bezbolnog resenja u ovoj situaciji i u ovim uslovima kada drugi donose odluke u naše ime i na naš račun. Narod koji želi da živi i radi normalno na ovim prostorima prebrodiće i ovu krizu, ali da li će izvući neke pouke iz svega ovoga vreme će pokazati, poručuje Milunović.

Kraj ove krize izazvane hapšenjem Srba i odgovor u vidu barikada u bliskoj budućnsoti ne vidi ni lider Građanske inicijative “Za Zubin Potok” i bivši odbornik u lokalnoj skupštini ovo opštine na severu Kosova.

– Srbi na severu odlučni su da na barikadama ostanu sve do ispunjenja zahteva. Prema izjavama zvaničnika iz Prištine jasno se može zaključiti da oni ne žele da prihvate te zahteve, a ono što dodatno pogoršava situaciju jeste to da se sada pojavljuju neki novi spiskovi sa imenima Srba kojima se navodno sprema hapšenje, kaže Biševac.

Hoće li Srbi na barikadama dočekati praznike: Aktivisti sa severa Kosova različito o situaciji i Kurtijevoj izjavi 4
foto: Vojin Radovanović/Danas

Nasilno uklanjanje bi moglo, dodaje, da dovede do žrtava na obe strane.

– Naravno toga su svesni i donosioci oduka u Prištini i mislim da za sada neće pokuštati da barikade uklone nasilno, smatra Biševac.

Dodaje da iako je njegova inicijativa ranije napominjala da je Briselski sporazum “doživeo propast” jer se potpisano ne poštuje, ipak smatraju da se samo diplomatskim sredstvima može prevazići ova kriza.

Međunarodnoj zajednici poručuje da se više posveti ovom problemu koji može prerasti u sukob širokih razmera, pozove obe strane na razgovori i krizu završi deeskalacijom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari