Vučić: Neće biti lako u nedelju 1Foto: EPA/EFFE/KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da će u nedelju, u nastavku dijaloga sa Prištinom, biti teško, ali da će Beograd braniti poziciju Srbije, boriti se za svoju zemlju i narod i zalagati se za kompromis.

Biće to, ističe, još jedna prilika da se čuje naša pozicija, još jedna prilika za borbu za našu zemlju i narod, uz poštovanje druge strane i uz želju da se postigne rešenje, rekao je Vučić novinarima u Dimitrovgradu.

Upitan da li će Srbija rešiti pitanje pasoša, jer za Srbe sa Kosova i Metohije ne važi vizna liuberalizacija kao za one u centralnoj Srbiji, Vučić je rekao da postoji taj problem, ali da je Brisel to u više navrata zaustavljao. Nadam se da ćemo pronaći rešenje. Najveći broj ljudi je to rešio prijavama na nekom drugom mestu. Gledamo kako da pronađemo tehnička rešenja za to pitanje, istakao je Vučić.

Vučić je rekao i da Srbija godišnje izdvaja više od 500 miliona evra za svoje stanovništvo na Kosovu i Metohiji. Mladi, međutim, ne odlaze samo sa Kosova, već i iz Beograda i drugih delova Srbije. Zato je važno da što pre po životnom standardu pristižemo druge, naglasio je Vučić. Predsednici Srbije i Bugarske Aleksandar Vučić i Rumen Radev razgovarali su danas u Dimitrovgradu sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine, kojima je Vučić poručio da treba da se ponose bugarskim imenom i svojim korenima, a da vole i poštuju svoju državu Srbiju. Rekao sam im da treba da se ponose bugarskim imenom i prezimenom i bugarskim korenima, kao i da niko u Srbiji nikada neće to da im brani, a naše je da im pomognemo da vole Bugarsku i da vole i poštuju svoju državu Srbiju, rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, rešeno je pitanje finansiranja medija na bugarskom jeziku, a u najvećoj meri i pitanje udžbenika za osnovne i srednje škole.

Vučić je najavio i da će sa Ministarstvom unutrašnjih poslova brzo biti rešeni problemi sa bugarskim prezimenima u ličnim dokumentima. Na pitanje kako ocenjuje da je najveći kritičar Srbije na sednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta bio Ivo Vajgl, koji je predočio da „nema besplatnog ručka“, Vučić je rekao da niko takav ručak nije ni očekivao. Niko nije nikada ni dobio nikakav besplatan ručak od njih. Mi to nikada nismo dobijali, niti tražili. Jedino što tražimo jeste da se meri ono što radimo, konstatovao je Vučić. Što se Vajgla tiče, zovem ga ja na besplatan ručak. Može da dođe, kada oni već ne zovu nas. Mi na njihove ručkove nismo nikada ni računali, ukazao je Vučić. Vučić nije želeo da komentariše proteste u Nišu povodom sednice Skupštine grada i eventualne odluke o ustupanju aerodroma Republici, najavljujući skoru posetu tom gradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari