Vučić: Nisam za zamrznuti konflikt 1Foto: Koča Suljemanović / EPA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pred Srbijom dve opcije kada je pitanju rešenje kosovskog problema.

On je istakao i da je realniji predlog opstanka zamrznutog konflikta.

„Najveći broj učesnika unutrašnjeg dijaloga o Kosovu zalagao se za očuvanje statusa kvo i očuvanje zamrznutog konflikta i da čekamo neke bolje prilike“, rekao je Vučić na okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

On je kazao da je sam protivnik takvog rešenja i da protokom vremena Srbija neće dobiti ništa, već će u boljoj poziciji biti druga strana.

Vučić je rekao da će razgovori Beograda i Prištine biti nastavljeni, ali da se ne zna kako i u kom formatui.

„Kada ispunite sve što je potpisano bićemo spremni da razgovore nastavimo“, poručio je Vučić.

On je rekao da je cilj albanske strane da po svaku cenu osvoji sever KiM i ostvari put suverenitet.

Vučić je govoreći o hapšenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i upada snaga kosovske policije na sever Kosova, rekao da je Priština je to radila da prikrije proterivanje gulenista (osoba povezanih sa organizacijom Fetulaha Gulena iz Turske, a „to je bila i štih proba zauzimanja severa“.

Radna grupa Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 iznela je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću svoje mišljenje u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosmetu.

Radna grupa očekuje takvo rešenje za Kosovo i Metohiju koje će očuvati mir i bezbednost u regionu i nesmetan put Srbije ka EU.

Platforma za izradu sveobuhvatnog rešenja kosovskog pitanja takođe mora biti u skladu sa međuanrodnim kontekstom, ukazuje Radna grupa za Poglavlje 35, čiji stavovi su pročitani danas na debati Nacionalnog konventa organizovanoj u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Kada je reč o miru u regionu i bezbednosti građana, Radna grupa naglašava da svako zaoštravanje odnosa dovodi do novih tenzija, koje ne idu u prilog rešavanju kosovskog pitanja, otežavaju život Srbima na Kosovu i dovode do novih podela u društvu.

Izgradnja trajnog mira, kako ukazuje, podrazumeva uspostavljanje vladavine prava.

Predlog sveobuhvatnog rešenja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine treba da omogući nesmetan put Srbije ka članstvu u EU, u skladu sa obavezama koje je Srbija već prihvatila Pregovaračkim okvirom EU za Srbiju, naglašava Radna grupa.

Predlog rešenja, kako dodaje, treba tražiti u skladu sa međunarodnim kontekstom, na bazi realnih koristi i troškova za građane Srbije, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, pre svega sa EU, i u kompromisu sa institucijama na Kosovu.

Radna grupa podvlači da je neprihvatljiv svaki predlog rešenja koji je izraz maksimalističkih zahteva jedne ili druge strane.

Pregovori Beograda i Prištine moraju, kako ukazuje Radna grupa, biti nastavljeni u dobroj veri i uz punu posvećenost obe strane za iznalaženje sveobuhvatnog rešenja.

Odustajanje od pregovora i primene već dogovorenih sporazuma predstavlja veliku opasnost po čitav proces normalizacije odnosa i dovodi do jačanja nepoverenja u iskrene namere dve vlade da obezbede normalan život i prosperitret građanima, navodi se u stavovima Radne grupe.

Članice Radne grupe konstantju nedostatke u načinu na koji je do sada vođen unutrašnji dijalog i smatraju da je potrebno uložiti dodatne napore za vođenje dijaloga u institucijama, pre svega u Skupštini Srbije.

Potrebno je nastaviti sa unutrašnjim dijalogom i nakon javnog predstavljanje Platforme o rešenju kosovskog pitanja, u formi koja omogućava otvoreni i konstruktivni dijalog između predstavnika vlasti, opozicije, organizacija civilnog društva i drugih zainteresovanih strana, jer je to jedini način da se postigne društveni konsenzus, obebedi primena i osigura održivost predloženog rešenja, navodi Radna grupa na Konventu koji je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predstavnici Nacionalnog konventa o EU, koji okuplja preko 700 organizacija civilnog društva, protive se održavanju stanja zamrznutog konflikta na Kosmetu.

Oni su danas, na debati Konventa u okviru unutrašnjeg dijaloga, istakli da se mora naći rešenje, kako bi, pored ostalog, Srbiji bio otvoren put ka EU.

Izneli su različite predloge, a predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnot Sonja Liht izjavila je, na panelu „Politički aspekti sveobuhvatnog rešenja kosovskog pitanja“,da je za društvo i zemlju izuzetno važno što je počeo unutrasnsji dijalog o KiM i da ovaj trenutak moramo iskoristiti da nađemo rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari