Vučić: Nužan je kompromis sa Albancima 1Foto: EPA /Clemens Bilan

Neće biti nimalo lako, ali probaćemo da nađemo kompromis sa Albancima, jer ako to ne uradimo bićemo zaglavljeni na evropskom putu poput Turske, Makedonije i drugih zemalja koje stoje zbog političkih sporova, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za tv Prvu posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

On je istakao da Nemačka na pravno obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine insistira još od 2008. godine, ali da su neki lagali da nije tako.

Nikoga neću da lažem, oni to traže. Ni danas nisam govorio da teče med i mleko. Mi imamo drugačije viđenje o Kosovu, ali oni su ga priznali 2008. godine, rekao je Vučić.

Ukoliko potpišemo taj sporazum, naglasio je, dobićemo sve garancije, a garancije koje dobijamo u Berlinu su garancije u koje najviše verujem.

Predsednik Srbije je istakao da će samom najavom ulaska Srbije u EU biti povećane direktne strane investicije, a u suprotnom ćemo imati bezbroj pravnih, ekonomskih i svih drugih problema.

Na pitanje da li ćemo trpeti sankcije ukoliko se ne postigne sporazum sa Prištinom, Vučić je rekao da to ne bi tako nazvao, ali bi postojao prirodni zid koji više ne bi mogao da se probije.

Vučić je naveo i da su za Srbiju vrata široko otvorena.

Ostaje nam da završimo mnoge druge stvari, ali sve to je stoti deo problema sa kojim se suočavamo kada je reč o Kosovu, kazao je.

Na navode o tajnim pregovorima, Vučić je rekao da nema ničega tajnog.

Nikada se nigde Tači i ja nismo sastali a da to nije bilo pod okriljem Evropske unije. Nekada je to slučaj u Briselu, nekada na nekom drugom mestu u svetu, ali uvek pod zastavom EU i sa evropskim posrednicima, kazao je Vučić.

Na pitanje da li postoji neki „pozadinski kanal pregovora“, na nivou nevladinih organizacija, izaslanika, i da li se govori o podeli, Vučić je rekao da o tim stvarima ne može da govori, niti može da ih potvrdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari