Vučić o Evroprajdu: Ako je zabranjen neki skup, on ostaje zabranjen 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obraćanja ogovorio i na pitanje novinara o otkazivanju Evroprajda.

„Vi kažete da opozicija hoće u proteste jer je zabranjen Prajd, pa čekajte zar nisu neki od njih protestovali jer će da se održi? To se sve koristi u političke svrhe, a pristojna Srbija ćuti i gleda kako će država da odluči i kako je najbolje za njih“, kazao je Vučić.

„A oni svi ne znaju da vam kažu šta je tu racionalno, niko ne zna da vam kaže. Imamo bezbroj problema, molite ih da puste to. Neki kažu da je to toliko važno kao i kosovski problem? To je tužno… Šta da radite? S jedne strane imate histeriju protiv parade… Ako vam se ne sviđa, ne sviđa se ni meni. Ja taj dan odem na Kosmaj, odem na promenadu. Ne moram da gledam ništa. Ovi drugi, kada im se objasne da ne postoje bezbednosni uslovi, neće to da shvate i kažu da hoće da idu tamo baš da vide šta će da rade huligani i da vide da li će država da ih zaštiti“, kazao je on.

Vučić ističe da će odluke Vlade biti ispoštovane, i da ako je zabranjen neki skup on ostaje zabranjen.

„U eri društvenih mreža i velikih sukoba u svetu uvek strada normalna Srbija. I jedni pričaju o ekonomskom blagostanju na Zapadu, dok drugi kažu da smo propali ako ne vežemo svoj mali čamac za veliki ruski brod. A ima li tu negde srpskog interesa, da neko kaže hajde da budemo normalni. Tih 7 do 10 odsto ljudi su naši građani. Naša braća i sestre. Ali i njima da kažemo da ne moraju svakome da ubodu prst u oko da bi nešto dokazali“, rekao je on.

Vučić je rekao da neće biti nikakvih tuča i sukoba, i da će svako ko bude hteo nasilje biti priveden poznaniju prava.

„Moraju da se formiraju pokreti u centru koji su za Srbiju. Koji nemaju gazde u inostranstvu, nego vole ovu zemlju i neće ljubav prema Srbiji dokazivati ljubavlju prema nekoj drugoj zemlji. Bez obzira da li je na zapadu ili na istoku. Ta borba neće biti laka, zato što se svi oni zajedno bore protiv nezavisnosti Srbije“, kazao je predsednik.

Vučić je odgovorio i na pitanje o navodonom tajnom sastanku Ane Brnabić i predstavnika opozicije koji su uložili protest zbog zabrane održavanja Prajda.

„Prijem je bio u 15 časova, gluvo doba noći zaista… Toliko o tajnom sastanku na kojem je Ana Brabić primila delagaciju Zelenih. Oni su uložili protest zbog neodržavanja Parade, ali ona je objasnila da je ta odluka donesena jer učesnici ne bi bili bezbedni. Da, ja ću da preuzmem svu odgovornost… Čuo sam argumente za, i argumente protiv. I ono što će da bude zabranjeno, biće zabranjeno, ono što će biti dozboljeno, to će moći da se održi. Skupovi u zatvorenim prostorijama neka se organizuju“, kazao je.

„Neće biti promene te odluke, može da zove Bajden, Putin i Zelenski, ko hoće, neće biti promene te odluke“, rekao je i dodao:

„Tako se država ponaša. Država meri bezbroj puta, a kada preseče, odluke države se poštuju.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari