Vučić: Nema želje kod Prištine da se razgovara o racionalnim i kompromisnim rešenjim 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne vidi način da problem sa registarskim tablicama sa Prištinom bude rešen pre 1. septembra i izrazio uverenje da će Kosovo svakako pokrenuti kampanju promene tih tablica za Srbe.

„Ja mislim da neće imati velikog uspeha u tome. Iako je kosovski premijer Aljbin Kurti u Briselu rekao da će imati uspeha i da će Srbi biti zainteresovani za zamenu tablica. Videćemo, to je proces koji će da traje. Ne postoji šansa da se to reši pre 1. septembra“, rekao je on.

Vučić je u Predsedništvu rekao da ostaje da se vidi da li će doći do promena nakon samita država Balkana i posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i nekih drugih evropskih predstavnika, ali da se njemu čini da trenutno nema mogućnosti pomaka.

„Nema želje kod Prištine da se razgovara o racionalnim i kompromisnim rešenjima. Možda to samo ja mislim, možda Evropljani znaju bolje“, rekao je on.

On je dodao da je Srbija uvek na strani međunarodnog prava u svim slučajevima i međunarodnim sporovima i da je jedina politika zvaničnog Beograda poštovanje Povelje UN i svih međunarodnih rezolucija.

Govoreći o predstojećim problemima sa strujom, Vučić je rekao da će Vlada uskoro izaći sa merama za sve građane kako bi ta kriza bila izbegnuta.

„Juče smo uvezli više od četiri gigavata struje i to je koštalo 2,4 miliona evra. Plaćali smo 530 evra po megavat satu a prodajemo tu struju za 41 evro, dakle 14 puta manje. To ne može da izdrži niko, a tek je leto. U svakom slučaju, biće mnogo teško leto, još teža jesen i najteža zima. Borićemo se zajedno“, rekao je on.

Vučić tvrdi da Beograd ne razmišlja o promeni politike prema sankcijama Rusiji

Vučić je izjavio da zvanični Beograd u ovom trenutku ne razmišlja o promeni državne politike preka sankcijama Rusiji.

„Mi smo se izjasnili o sankcijama Rusiji pre 190 dana, odlukom Saveta za nacionalnu bezbednost. Neki su mislili da će to trajati dan, dva, deset ili nešto više ali evo, traje već više od šest meseci. U ovom trenutku ne razmišljamo o promeni te naše politike“, rekao je Vučić u Predsedništvu.

On je dodao da se takva politika do sada pokazala pametnom, uprkos brojnim teškoćama i pritiscima koje je rukovodstvo moralo da izdrži.

„Bio bi to petparački film ili knjiga samo da ispričam šta smo sve prošli oko sankcija u proteklih šest meseci. Bila bi to knjiga obima Marksovog ‘Kapitala’ samo da kažem šta se zbivalo u tih šest meseci“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari