Vučić o Gazivodama: EU da se uzdrži od licemerja ako može 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da su prištinske vlasti danas, treći put u poslednjih nekoliko meseci, na apsolutno neprimereni način ugrozile mir i pokušale da od Srbije dobiju odgovor kojim bi zajedno sa jednim delom međunarodne zajednice nastavile satanizaciju naše zemlje.

Predsednik je u vanrednom obraćanju javnosti istakao da je Priština bez prava pogazila Briselski sporazum i dogovor, odnosno niz dogovorenih akata.

„Ovaj pokušaj imao je za cilj da pokaže da ih ti akti ne obavezuju i da za to imaju podršku zapadnih saveznika“, ocenio je Vučić.

On je dodao da se danas videlo da „srpska suza nema roditelje“, da mora sama da brine o sebi, da naš narod nema na koga da se osloni osim na sebe i na srpsku državu.

„Reakcija Evropske unije je takva da je rađe ne bih komentarisao. Pozivaju na uzdržanost sve strane. Moje pitanje za EU je – od čega da se uzdržimo? Recite nam, gospodo iz Brisela, od čega da se uzdržimo. Ili vi da se uzdržite makar od licemerja ako možete“, poručio je predsednik Srbije.

On je naveo da je danas razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jansom Stoltenbergom, a da mnoge druge nisu ni dobili, dok nisu dobili informacije prvo da treba da se uzdržimo.

„Dva sata nismo mogli da ih dobijemo, jer smo u međuvremenu morali da se uzdržimo. Na to sam već navikao“, dodao je Vučić i naveo nekoliko primera izjava iz Prištine na koje nije bilo osuda međunarodne zajednice.

Tražeći rešenje za dogovor, on je rekao da do sporazuma niti smo mogli da dođemo, niti smo bili blizu toga. Prema njegovim rečima, prištinske vlasti lažu ceo svet da žele dogovor, a da ustvari samo žele poniženje Srbije i zauzimanje severa Kosova.

Predsednik je rekao da je Srbija danas reagovala odmereno, mirno, staloženo, ali da je jasno upozorila sve da neće tolerisati nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Potvrdio je da je danas izdao naređenje da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti i i dodao da će se Srbija „kao suverena država ponašati u skladu sa svojim interesima“.

„Čuvaćemo mir gotovo po svaku cenu, ali ćemo preuzimati sve da zaštitimo naše građane. I ni časa neću časiti. Molim ih da ne ispituju strpljenje srpske države“, naglasio je Vučić.

Pripadnici specijalnih kosovskih snaga ROSU su jutros ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta, rasporedili se oko veštačkog jezera i hidrocentrale Gazivode kako bi obezbedili trasu kojom se kretao kosovski predsednik Hašim Tači tokom posete jezeru.

Oni su prema rečima Marka Đurića u tom objektu zadržali četvoricu radnika.

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio kako je imao čast da prošeta po severu Kosova, da čamcem obiđe jezero Gazivode i istakao da je to deo teritorije Republike Kosovo.

Pročitajte i zašto je važno jezero Gazivode?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari