Vučić o izveštaju ODIHR: Sve laži o izbornoj krađi pale u vodu 1Foto: printscreen / RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Dnevniku RTS iz Tirane večeras izjavio da je Konačni izveštaj ODIHR fer i realan i da je pokazatelj da su insinacije o izbornoj krađi na decembarskim izborima potpuno netačne.

„Izveštaj je dokaz za to sa kavim lažima i besmislenim insinuacijama smo se susretali protekla dva meseca“, rekao je predsednik.

On je pozvao Vladu Srbije da uvaži sve preporuke koje je misija ODIHR iznela u finalnoj verziji izveštaja i sam izveštaj ocenio kao fer i realan.

Za RTS je najavio da će se ovom temom više pozabaviti po povratku iz Tirane, i da će se o ovim i drugim aktuelnim pitanjima obratiti u subotu.

Vučić je rekao da je sa Zelenskim imao najotvoreniji razgovor do sada i da su samo neke od tema razgovora bile teritorijalni integritet obe zemlje.

„Sada se jedna i druga zemlja nalaze na evropskom putu. Govorili smo o teritorijalnom integritetu obe zemlje, poštovanju Povelje Ujedinjenih nacija. Govorili smo i o drugim važnim temama, inicijativama za mir i kako do mira da se dođe“ , rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da nema razumevanja za građane Srbije koji imaju negativan stav prema Ukrajini, jer kako je naveo “nama Ukrajina ništa nije uradila”. Dodao je da razume da koreni tih stavova leže u bliskim odnosima Srbije i Rusije, ali da su Ukrajinci “naša slovenska braća, kao što su nam slovenska braća i Rusi.”

“Ne razumem negativan odnos prema Ukrajini, jer Ukrajina nikada ništa protiv Srbije nije uradila. I to želim da kažem svim ljudima i Ukrajina nije priznala ni nezavisno Kosovo.” rekao je Vučić.

Vučić je o samom Samitu prokomentarisao da je evidentno da je glas Srbije u svetu izuzetno poštovan i da je potvrda o tome došla i od Rame i od Zelenskog. Dodao je da oko određenih tačaka deklaracije bilo sporenja do poslednjeg trenutka, od kojih je jedna bila uvođenje sankcija Rusiji, ali da Srbija oko nekih pitanja ne može da pravi kompromise.

Predsednik je izjavio da je od strane delegacije Kosova bio stavljen veliki pritisak da se na dnevnom redu nađe i tačka pitanja uvođenja sankcija Rusiji.

„Ne možemo da prihvatimo države, jer bi smo time priznali Kosovo, i uvek o hiljadu detalja morate uvoditi račune. Ne možemo da prihvatimo to oko sankcija, jer niti imamo ovlašćenja, niti mogu, niti hoću da rušim politiku države Srbije i politiku koju je doneo Savet za nacionalnu bezbednost“, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da postoje neke zemlje koje imaju negativan stav prema Srbiji, da su neke čak tražile i sankcije, ali da je razlog za to “samostalan i nezavistan položaj Srbije”. Međutim,Vučić nije naveo o kojim državama se radi, niti koji su razlozi zbog kojih su zahtevali uvođenje sankcija.

Po pitanju dinara na Kosovu, Vučić je izjavio da kakav god epilog pregovora bude, da će Srbija naći način da finansira Srbe na Kosovu.

Predsednik je u kontekstu ovog pitanja izjavio da kosovski premijer Aljbin Kurti na ovaj način želi da protera Srbe sa Kosova, ali da smatra da ta njegova politika ne može da opstane.

„Kurti hoće da protera Srbe sa Kosova. On želi da uđe u legendu tako što će da uništi ceo jedan narod, ali ta njegova politika ne može da opstane“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari