Vučić o protestu u Novom Sadu: Niko nije napao nekoga zato što je mirno stajao ili sedeo, reakcija policije bila blaga 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tek danas saznao za protest u Novom Sadu i naglasio da „niko nije napao nekoga, zato što je mirno stajao ili sedeo negde“.

„Reč je o licima koji su već upadali, da li u Skupštinu grada, da li u Skupštinu Vojvodine, i bacali petarde i suzavce. Ako mislite da je to ne znam kakav nivo demokratije – nije, i to nije dozvoljeno nigde u svetu“, rekao je Vučić novinarima kod jezera Gruža, nakon prikaza taktičke vežbe MUP-a.

Po njegovim rečima, ispred Skupštine nije bilo privatno obezbeđenje, već skupštinsko obezbeđenje angažovano zakonom, da štiti tu objekat od „nasilnog upada“, i dodao da je reakcija policije bila „blaga“.

„Policija je bila toliko blaga i toliko vodila računa da nikoga ne povredi i samo jasnom merom odvravćanja upozori sve da nasilje i divljaštvo koje su već preduzimali neće biti dozvoljeno, ništa više“, rekao je Vučić.

On je upitao i „šta očekujete od policije“, objašnjavajući da je to „organ koji pre svega predstavlja monopol fizičke prinude u rukama države“.

 

„I tu je da zaštiti svakoga. Da one građane koji su predstavnici mnogo većeg broja od onih koji su bili ispred (skupštine) zaštiti od njihovog nasilja i obrnuto“, istakao je predsednik Srbije.

Kada je u pitanju rat u Ukrajini, ponovio je da Srbija ima jasan stav i da ga ne menja, ali da među građanima postoje podjednako „navijački ostrašćene“ strane, koje po njegovim rečima nisu jednako zastupljene.

„Mi njima kažemo – nama su prijatelji i Rusi i Ukrajinci, i Ukrajinci i Rusi, ali je nama važna samo Srbija“, rekao je Vučić.

Komentarišući slučaj pripadnika Žandarmerije koji je na šlemu imao oznaku „Z“, jedan od simbola ruskog napada na Ukrajinu, i koji je uslikan pored ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, Vučić je naglasio da oznake mogu da budu samo one koje je propisala Republika Srbija.

„Svi pripadnici i Žandarmerije i drugih policijskih snaga mogu da nose samo ono što je propisano pravilima službe, a to su srpske oznake“, naglasio je predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari