Vučić obećao nastavak reformi 1Foto: EPA-EFE/ DARKO VOJINOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi je juče govorio na centralnom skupu samita EU – Zapadni Balkan koji se održava u Sofiji, na inicijativu Bugarske, predsedavajuće EU.

Kako Danas nezvanično saznaje, Vučić je u govoru održanom „iza zatvorenih vrata“ istakao da je Srbija postigla „odlične rezultate u domenu ekonomije“, da je uloženo mnogo napora u „stabilizaciju ekonomskih prilika“, i da će reforme biti nastavljene „još intenzivnijim tempom“.

Prema rečima naših sagovornika, srpski predsednik je istakao da „Srbija razume i one članice Unije koje se protive proširenju EU“, zbog čega je nužno ispunjavanje kriterijuma za članstvo. On se, takođe, zahvalio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na pokretanju Berlinskog procesa i za „održavanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, navodeći nekoliko primera za to.

„Vučić je izrazio i nadu da će do kraja godine biti položen kamen temeljac za put Niš – Priština, te najavio da će Srbija ulagati u projekte iz agende povezivanja regiona, kao i u u digitalizaciju, navodeći važnost dijaloga u regionu“, kažu izvori Danasa.

Pojedini naši sagovornici tvrde da je „Srbiji dato na velikom značaju na skupu u Sofiji i da su izrečene pohvale na račun Beograda“, uz opasku da je francuski predsednik Emanuel Makron „pomenuo Vučića dva puta u svom obraćanju“.

Na marginama samita Vučić se, između ostalog, sastao sa nemačkom kancelarkom. Kako je saopštila Kancelarija za saradnju s medijima predsednika Srbije, teme razgovora bile su nastavak dijaloga sa Prištinom, ustavni amandmani koji se tiču pravosudnog sistema koji su poslati Venecijanskoj komisiji, situaciji u regionu i stabilizaciji prilika.

„Dvoje sagovornika su naglasili da je neophodno raditi na ubrzanju svih aktivnosti na unapređenju dijaloga sa Prištinom, a predsednik Vučić zahvalio je kancelarki Merkel na njenom doprinosu i podršci liderima Zapadnog Balkana, kao i na podršci infrastrukturnim projektima i digitalnoj agendi“, navodi se u saopštenju.

Prilikom susreta sa britanskom premijerkom Terezom Mej predsednik Srbije je pozvao Mej da poseti Srbiju. Dvoje sagovornika su se „saglasili da je neophodno raditi na unapređenju odnosa dve zemlje, kao i očuvanju mira i stabilnosti“.

Teme Vučićevog razgovora sa švedskim premijerom Stefanom Levenom bile su ekonomija, poslovanje švedskih kompanija u Srbiji, evropski put i stanje dijaloga sa Prištinom. Kako je saopšteno, predsednik Srbije je zamolio sagovornika da ohrabri investitore da u većem broju ulažu u Srbiju i zahvalio na podršci Švedske evropskom putu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari