Vučić: Očekujem pomoć EU, SAD i Rusije oko kosovske vojske 1Foto: Fonet/Vlada Srbije-Slobodan Miljević

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da očekuje pomoć Evropske unije, Sjedinjenih Američki Država, ali i Rusije oko najava osnivanja vojske Kosova.

Kako je rekao, proteklog dana je imao „ne lake, ali pristojne“ razgovore sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i o toj temi.

„Naše je da razgovaramo i da pokušamo da sačuvamo mir. Da li smo se saglasili oko ključnog pitanja? Nismo. Pre svega oko stvaranja vojske Kosova. Tu očekujem pomoć EU, SAD i Rusije“, rekao je Vučić na Kopaoniku. Premijer je naveo da je taj potez kršenje Rezolucije SB UN 1244, ali je suprotno, „iako to nas ni ne zanima“, čak i kosovskom ustavu.

„Ne znam da li oni planiraju izbore u maju, ali to su krupne stvari da se time igraju“, rekao je Vučić. On je rekao i da nije njegov posao da se bori za „više glasova“, već da i „po cenu manje glasova sačuva mir i stabilnost“.

Prištinski dnevnik Koha Ditore piše danas da Predsednik Kosova Hašim Tači nema međunarodnu podršku za transformaciju Bezbednosnih snaga u vojsku promenom zakona umesto ustava. 

Vučić zadovoljan reagovanjem SAD i NATO oko vojske Kosova

Premijer Srbije Aleksandar Vučić veoma je zadovoljan reagovanjem SAD i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga kada je reč o formiranju vojske Kosova.

Kako prenosi Srna, Vučić je dodao da su ga američki zvaničnici uverili da su protiv takvog razvoja događaja, te da sa Amerikancima nije uvek lako razgovarati.

 „Ali, znate na čemu ste. Oni su mi odmah rekli, nisu ništa krili, da su protiv takvog razvoja događaja i vojske Kosova na ovakav način, koji je vanustavni i vaninstitucionalni“, rekao je Vučić novinarima u Jagodini. Prema rečima premijera s američkim zvaničnicima razgovarao je pre razgovora s predsednikom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem, s kojim se u utorak čuo telefonom. Vučić je rekao da mu je drago što je stav američkih zvaničnika ponovio i šef NATO-a Jens Stoltenberg, koji, kakoje naveo, „razume šta bi to sa sobom nosilo“.

Premijer Srbije je istakao da to što ćuti i ne govori glasno određene stvari nije zato što su Srbi uplašeni i mali, već zato što, između ostalog, želi da srpske kompanije izvoze svuda u region.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari