"Očigledno je spao na Vesaru i Bebu, mogao je isto tako i baletsku koreografiju da izvede": Sagovornici Danasa o snimku Vučića na kojem sprema palačinke 1Foto: Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

Gledali smo predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako jede, igra košarku, spašava decu iz snega, udara kamene temeljce, izlazi iz frižidera, slušali ga kako se žali, ali sada je, čini se, svoju izbornu kampanju podigao na viši nivo. Zahvaljujući marketinškim stručnjacima nabacio je kecelju, zasukao rukave i uzeo tiganj da sprema palačinke za goste na sajmu vina „Vinska vizija“. I sve to pred očima javnosti.

Da li će „udrvenjene palačinke „, spremljene dan ranije, biti poslužene gostima iz Severne Makadenoje, Albanije i Crne gore verovatno nećemo saznati, ali je jasno da je Vučić postigao efekat koji je i želeo.

A to je da čitava javnost gleda njegov video na TikToku i Instagramu i komentariše njegov najnoviji poduhvat – pečenje palačinki.

A neki od komentara na društvenoj mreži iks su: „Uskoro novi imidž sendvičara, ručkaju palačinke i mirišu na jorgovan“, „Kuvao je Vučić i džem od šipuraka na kome nema čunka, „Mapetovac“, „Prešao na palačinke, sendvič propao“, „Sledeći spot mamine lignje“, Ovo je tužno, kao kad pričaš viceve ,a niko se ne smeje“.

I niko se od njegovih političkih protivnika zaista nije nasmejao novom imidžu prvog kuvara Srbije.

Naprotiv, tvrde da je predsednik Srbiji odavno ispekao gorke kolače i sve mimo Ustava.

„U trenutku kada se povećavaju pritisci oko sprovođenja Briselskog i Ohridskog sporazuma i time de fakto zaokružuje državnost tzv. Republike Kosovo, Vučić glumi nevinog kuvara baveći se palačinkama. Ispekao je on nama ‘gorke’ kolače, i ne znam koga to može zavarati sada svojom glumom da je običan čovek koji se bavi običnim stvarima“, kaže Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke.

"Očigledno je spao na Vesaru i Bebu, mogao je isto tako i baletsku koreografiju da izvede": Sagovornici Danasa o snimku Vučića na kojem sprema palačinke 2
Foto: Instagram @buducnostsrbijeav

Napominje da je zgranuta da jedan državnik sebi dozvoljava da se klacka između navijača i rođendanskog klovna, i to sve zarad pridobijanja glasova za jednu stranku, a predsednik je svih građana.

„Pritom država gori dok predsednik trenutno muti palačinke“, kaže potpredsednica NS.

Tatjana Manojlović, poslanica Demokratske stranke, ističe da je Vučić „odavno, kako bi klinci rekli, ‘prešao igricu'“.

„Dok je izborna krađa uveliko u toku, masovnim prijavljivanjem ‘poslušnih’ građana na adrese u Beogradu i drugim mestima gde se vlast loše kotira, on zabavlja narod. Od onog spašavanja dečaka iz snežnih smetova, do poslednjeg bukvalnog izlaska iz frižidera na Pinku. Ali, otvaranje naloga na tiktoku, opasivanje keceljice i obrtanje palačinki je potvrda da je ipak frka“, navodi Manojlovićeva.

Dodaje da je Vučić očigledno morao da se odrekne preskupih PR magova ili su mu oni sami okrenuli leđa, znajući da će sudija uskoro da svira kraj.

„Očigledno je spao na Vesaru i Bebu, pa i kampanja u skladu sa tim. I sama sam nasela, pa sam se upecala na palačinke, umesto da galamim iz sveg glasa: neustavno je što si ime dao listi SNS, stranci sa čijeg si čela abdicirao. I Zato – OSTAVKA, Vučiću, jer nisi predsednik svih građana“, poručuje Manojlovićeva.

Tamara Milenković Kerković, poslanica Pokreta Dveri, ističe da je Aleksandru Vučiću preostalo samo da po savetima preskupo plaćenog političkog marketinga, sprema palačinke, nakon što je kao predsednik svih građana Srbije izjavio da će se, ako opozicija pobedi, on povući sa mesta predsednika Republike.

„Mogao je isto tako i baletsku koreografiju da izvede. Kao i u kampanji sa parizerom čije su nutricionističke kvalitete osiromašenim građanima Srbije besramno preporučivali on i dva najobogaćenija ministra, S. Mali i T. Momirović i ovo je još jedna od tehnika manipulacije preskupog političkog marketinga SNS-a. A nagledali smo ih se“, napominje sagovornica Danasa.

Dodaje da ni palačinke, ni parfemi ni parizer ne mogu da sakriju istinu. A istina je da Srbijom i njenim građanima upravlja klijentelistički režim presvučenih radikala, ojačan obogaćenim kadrovima bivših vlasti – lažnim demokratama, lažnim patriotama, lažnim evropejcima, lažnim levičarima, lažnim socijalistima, lažnim komunistima, a sve zajedno jedna kleptokratska nomenklatura koja je Srbiju i njene građane za poslednjih 30 godina dovela do ekonomskog, socijalnog i nacionalnog sloma.

„Istina je da je režim, do ekstrema doveo politiku prethodne pseudo-demokratske vlasti, na čijoj je kritici, uz pomoć Zapada došao na vlast. Ni palačinke ni parizer neće sakriti da režim već 11 godina nastavlja da sprovodi najsuroviji oblik neoliberalnog slabljenja države, urušavanje obrazovanja, zdravstva, socijalnih i radničkih prava, rasprodaju države. Kao što i ne mogu da sakriju predaju suvereniteta Srbije na KiM, najvišu korupciju, kriminalizaciju društva, pljačku javnih finansija, poklanjanje državne imovine tajkunima i najsiromašnije stanovništvo u Evropi“, navodi Kerković.

Ocenjuje da je lakše biti košarkaški trener bez diplome i majstor za palačinke nego građanima reći na osnovu kojih ustavnih ovlašćenja izjavljuje da će sprovoditi francusko-nemački sporazum o srpskom priznanju lažne države Kosovo, koliko je miliona evra državne pomoći Srbija do sada platila ErSrbiji i bivšem suvlasniku Etihad, na osnovu tajnog ugovora.

„Zbog čega emir Katara Al Tani nije prihvatio da Katar Ervejz bude strateški partner srpskoj avio-kompaniji i isplati dugovanja odlazećem Etihadu, zbog čega predizborna neselektivna davanja raznim kategorijama stanovništvu nisu bila predviđena nedavno usvojenim budžetom. Na ta i na mnoga druga pitanja bi Vučić morao da odgovori“, zaključuje sagovorica Danasa.

Vučićevim najnovijim igrokazom nisu zatečeni samo predstavnici političkih stranaka, već i bivši ambasador Srećko Đukić, koji najiskrenije pita – zašto je Vučiću sve to potrebno?

„Treba imati meru u svemu, pa i kada brod tone. Međutim, kod njega i njegovih (ne)radikala ni u čemu nema mere. Ne znaju kuda udaraju. Ništa im neće pomoći. Vreme će ih pomesti sa sve novim i starim kuvarima koji nam decenijama zapržavaju čorbu od koje se ova država i narod u njoj dave, da li više danas, ili 90-tih godina, navodi sagovonik Danasa.

I Zoran Gavrilović iz BIRODI-ija smatra da je posao političara da se Ustavom i zakonom bori za svoje vrednosti i programe.

„Ovde imamo situaciju da Vučić koristi svoju moć koja je napravljena u sistemu kontrolisanih medija da kontroliše parlament koji ima zadatak da kontroliše izvršnu vlast, čiji je on deo. Posto institucije ne rade najveći deo posla, ostaje da javnost ograniči ličnu vlast Vučića. Doduše, kalkantski duh Univerziteta, SANU-a i strukovnih udruženja kao stubova javnosti dovodi do toga da je naša javnost slabašna da vlast Vučića stavi u okviru Ustava i zakona“, navodi Gavrilović.

Istine radi nisu svi „zgroženi“ Vučićevim obrtanjem palačinki. Luka Kebara, bivši poslanik SNS, koji je izvisio i na novoj izbornoj listi naprednjaka, oduševljen je naprotiv. To se vidi iz njegovog komentara na tviteru gde je napisao: Bravo predsedniče. Baš fino izgledaju te palačinke! Sigurno su veoma ukusne.

Po svemu sudeći mladi Kebara neće imati prilike da proba te predsednikove palačinke, ali treba nakupiti dovoljno lajkova za naredne izbore. Možda oni i ne budu 2027. godine, kako tvrdi Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari