Vučić podržava ideju da se arhiva Pokreta nesvrstanih nominuje za UNESKO listu svetskog nasleđa 1foto FoNet/Kancelarija predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministarkom spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi i podržao ideju predsednika Džoka Vidodoa da se arhiva Pokreta nesvrstanih zemalja iz vremena osnivanja 1961. godine nominuje za UNESKO listu svetskog nasleđa, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Retno Marsudi koja na skupu posvećenom jubileju Pokreta nesvrstanih učestvuje kao specijalna izaslanica predsednika Indonezije, uručila je Vučiću ličnu poruku Vidodoa, u kojoj, između ostalog, kaže da se „nada da će sastanak nesvrstanih u Beogradu učiniti konkretne korake u odgovoru na kompleksne izazove sa kojima se zajedno suočavamo“.

Vučić i Marsudi su konstatovali da Srbija i Indonezija, još od vremena osnivanja Pokreta, dele ideale i ciljeve nesvrstanosti, koji su u današnjem svetu i važniji nego ranije.

Dvoje sagovornika su zaključili da treba obnoviti nekadašnje čvrste veze, koje su negovale vlasti u Beogradu i Džakarti i, s tim u vezi, utvrditi mehanizme za podsticanje saradnje.

Vučić je rekao da Srbija smatra Indoneziju važnim partnerom i zahvalio za principijelan stav Indonezije po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, koji posebno dolazi do izražaja u međunarodnim organizacijama.

Takođe je rekao da Srbija podržava Indoneziju u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Vučić je izrazio interes za jačanje ekonomske saradnje, podsetivši na uspešne investicije kompanija iz Indonezije u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari