Vučić polaže zakletvu pred odlazećim sazivom Narodne skupštine 1

Aleksandar Vučić će definitvno polagati predsedničku zakletvu 31. maja pred starim i odlazećim sazivom Narodne skupštine, procenjuju politički izvori Danasa.

Dragan Đilas, lider opozicione Stranke slobode i pravde, izjavio je sinoć u emisiji TV Insajder novinarke Tamare Pupovac, da ima informaciju da će se glasanje za parlament u Velikom Trnovcu ponoviti 27. maja.

Odluka Upravnog suda o tome očekuje se danas, budući da ističu svi rokovi za žalbu Šaipa Kamberija, na to što su mu na ponovljenom glasanju 28. aprila, socijalisti osporili da je osvojio jedan mandat, a SPS jedan manje.

Pravno su okončani predsednički, beogradski i izbori u onim opštinama, koji su održani 3.aprila, dok oni za parlament zbog ponavljanja glasanja u Velikom Trnovcu to nisu.

Vučić će tako polagati zakletvu pred sastavom parlamenta izabranim 2020. u kome zbog bojkota opozicije i neprelaska cenzusa, vladajuća većina ima 220 od 250 mesta.

Teorijski je verovatno u slučaju da Upravni sud odbije ponavljanje glasanja u Velikom Trnovcu, da se u narednih 10 dana proglase konačni rezultati, da RIK podeli mandate i da se konstituiše novi saziv, međutim, to bi verovatno podiglo napetosti i podgrejalo političku atmosferu. U tom bi slučaju opozicione stranke koje su ušle u parlament imale bi ambiciju da odmah zauzmu pozicije svojim istupima. Polaganje zakletve pred starim sazivom biće neuporedivo mirnije.

Po Ustavu, osim u slučaju ratnog stanja ili ostavke, novi ili reizabrani predsednik mora da položi zakletvu poslednjeg dana isticanja prethodnog mandata. Vučić je zakletvu položio poslednjeg dana mandata Tomislava Nikolića 31. maja 2017.

Inauguraciona svečanost, nakon zakletve može biti održana bilo kad, (a i nije obavezna), 2017. je održana 24. juna u Palati Srbije. Sada se tvrdi da će se održati van Beograda, u Smederevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari