Vučić poručio Hrvatima: Da se ne lažemo 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Mislim da je dobro da se makar ne lažemo da smo najbliži na svetu i da se volimo najviše na svetu, i da naše odnose postavimo u nekakvu racionalnu ravan.

Razumevanje između Srba i Hrvata nije veće, ali mislim da je dobro da se makar ne lažemo da smo najbliži na svetu i da se volimo najviše na svetu, i da naše odnose postavimo u nekakvu racionalnu ravan, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za hrvatsku televiziju RTL.

On je istakao da odnosi Srba i Hrvata nikada neće biti laki i nikada nisu bili jednostavni za razumevanje, dodavši da neka vrsta negativnog odnosa kod dela ljudi s obe strane postoji kao mržnja zbog svega što se događalo u prošlosti, a što različito tumačimo.

Za nas su odnosi s Hrvatskom vrlo važni, trudimo se i gledamo da ne uvredimo i da ne povredimo, bez obzira na različite stavove o brojnim istorijskim pitanjima, od Drugog svetskog rata, do Oluje i svega drugoga, kazao je Vučić, prenosi Index.

Govoreći o problemu pronalaska nestalih osoba, koji opterećuje odnose dve države, Vučić je rekao želi da pronađemo svakog nestalog Hrvata i da ne želi da na bilo koji način sakrijemo bilo kog zločinca.

Na pitanje da li je, povodom nabavke vakcine, bio razočaran Evropskom unijom kada je rekao da bogati spašavaju samo sebe, Vučić je rekao da to nije imalo veze s Briselom, već sa celim bogatim delom sveta, dodavši da nije ni razočaran EU, jer se nije desilo ništa što nismo očekivali.

EU je najbolje mesto za život, nešto čemu Srbija teži, ali sam dovoljno star i iskusan u ovom poslu da procenim šta od koga i kada može da se očekuje. Moj posao je bio da ne lažemo naš narod već da se borimo i u tome smo uspeli, kazao je Vučić.

Naši kapaciteti bi bili oko 20 miliona doza. Nama je realno potrebno pet do šest miliona, a sve ostalo bismo dali na raspolaganje, pre svega u regionu, rekao je Vučić.

Na pitanje da li mu smeta što je potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević bio na proslavi Oluje, Vučić je rekao da o tome ne može da se izjašnjava, ali je istakao da on to ne bi uradio da je bio na njegovom mestu.

„Ja, međutim, nisam u njihovim cipelama i poštujem to što oni donose svoje odluke samostalno. Oni svog srpskog roda ne mogu da se odreknu, kao ni svoje hrvatske države i sami biraju šta će da rade zbog sebe, svojih porodica i svoje budućnosti, ali i zbog budućnosti pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj, rekao je Vučić.

Govoreći o mogućem dolasku pape u Srbiju, Vučić je rekao da ne treba zaboraviti da Vatikan nije priznao ni Kosovo i da misli da bi, u istorijskom smislu, za Srbiju bilo važno uspostavljanje boljih odnosa sa Svetom stolicom.

O tome, ipak, odluku mora doneti Srpska pravoslavna crkva, a kakva će biti volja patrijarha Porfirija i ostalih vladika, to je na njima, kazao je Vučić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari