Vučić posle samita Otvorenog Balkana: Nijedna odluka o zabrani izvoza neće se odnositi na Skoplje i Tiranu 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan što je danas domaćin Samita Otvorenog Balkana i naveo da je to inicijativa koja je donela nadu u prostor koji je uvek bio opterećen trvenjima, sukobima, a u najbolja vremena razmimoilaženjima.

„Kao što je Dritan (Abazović) rekao, sve smo probali, samo nismo probali da sarađujemo i da uradimo sve što možemo da napravimo bolji život za građane“, rekao je Vučić obraćajući se na zajedničkoj pres konferenciji posle Samita Otvorenog Balkana u Beogradu, piše Euronews.

On je izneo da u odnosu na isti period prošle godine ima više kamiona koji saobraćaju između Srbije i Severne Makedonije. Ističe da se povećala trgovinska razmena sa svim zemljama, od 12,5 do 29 odsto u zavisnosti o kojoj se zemlji radi.

„To su važni podaci koji govore da naša preduzeća i poljoprivrednici znaju da je ova inicijativa od velikog interesa“, rekao je Vučić.

Dodao je da nas čeka teška zima i da ko god bi rekao drugačije, ne bi bio fer i ne bi govorio istinu. Kako je rekao, lideri će pokušati da kao Zapadni Balkan u celini traže nešto što bi olakšalo prezimljavanje.

„Razgovarali smo o svim važnim energetskim projektima, jer da imamo dobru gasnu konekciju sa Severnom Makedonijom, imali bismo manje problema sa strujom i mi i oni“, rekao je.

„Bilo koja odluka koju donesemo o zabrani izvoza žitarica, mesa, bilo čega, nikada se neće odnositi na zemlje Otvorenog Balkana“, rekao je predsednik Vučić i dodao da će ono što bude dostupno Srbiji biti dostupno i Albaniji i Severnoj Makedoniji i obrnuto.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da nas čeka možda najteža kriza od Drugog svetskog rata i da je, sudeći po današnjim razgovoima, “bolje da to preživimo zajedno, nego podeljeni i to jeste suština Otvorenog Balkana – povezanost, solidarnost i dobrosusedki odnosi”.

“To imamo na umu u kriznim vremenima. Kao dobri susedi već smo se pomagali tokom kovid krize i kada su bile u pitanju prirodne nesreće. Prirodno je okrenuti se onima koji su najbliži”, rekao je Kovačevski.

Vučić: Narodi Balkana imaju veliki potencijal kada rade zajedno i veruju u sebe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da narodi i zemlje Balkana imaju veliki potencijal napretka kada rade zajedno i kada veruju u sebe.

„Mi na Balkanu uvek sebe potcenjujemo, mislimo da smo niža rasa koja postoji da služi ili da se pridružuje nekom drugom. A imamo potencijal kada smo zajedno i verujemo u sebe“, rekao je Vučić na završnoj konferenciji za novinare nakon sednice Samita lidera Otvorenog Balkana.

On je rekao da uvek postoje ljudi koji će u svakom procesu da pronadju negativne aspekte ali da nije normalno da neko radi protiv sebe.

„Možda nismo najbolji ali nismo, vala, ni najgori. Ako radimo zajedno, možemo da budemo medju najboljima u Evropi i da imamo veće stope rasta, napredak na kulturnom planu ali i da gajimo veće poštovanje izmedju sebe“, rekao je on.

Vučić je rekao da cilj svih zemalja regiona mora da bude mir, stabilnost i napredak a ne šta je ko od političara kome rekao i ko je koga uhvatio za gušu.

„Jel vi stvarno mislite da je ovaj sastanak za mene manje važan nego prisustvo samitu EU ili evropskom savetu? Nije. Ovo mi je najvažniji sastanak, jer je to sastanak sa komšijama sa kojima delimo hleb i kojima treba prvi da priteknemo u pomoć“, rekao je on.

On je rekao da se Srbija neće odricati ni prijateljstva sa Turskom ili Madjarskom.

„Mi jesmo i ostajemo na evropskom putu. Ali nećemo seći sebi nogu da bi nas neko pomilovao po glavi“, rekao je.

Odgovarajući na pitanje zbog čega još nije sprovedena ideja o ukidanju radnih dozvola izmedju zemalja Otvorenog Balkana i uvodjenju zajedničke naplate putarina, Vučić je rekao da su Srbija i Albanija već usvojile sve neophodne dokumente ali da nedostaje još odluka parlamenta u Skoplju.

„Verujem da će i to biti uradjeno. To bi bio kamen temeljac od koje počinju sve velike stvari. Posle toga će ići lakše“, rekao je on.

Vučić je na kraju pohvalio crnogorskog premijera Dritana Abazovića zbog toga što je doneo „mnoge teške odluke“ i što je za svoj narod i državu u 100 dana uradio više nego mnogi premijeri za čitavu deceniju.

Rama: Otvoreni Balkan okuplja i zemlje u susedstvu

Premijer Albanije Edi Rama naglasio je danas u Beogradu da „Otvoreni Balkan“ okuplja i zemlje koje su u susedstvu tog regiona, kao što su Grčka, Turska, Italija i Mađarska, i da će one biti pozvane i sledeće godine na samit koji će biti u Tirani.

„Nastavićemo da idemo napred i da poželimo dobrodošlicu svakome ko želi da se priključi Otvorenom Balkanu. Pozvali smo Grčku, Tursku, Italiju i Mađarsku“, rekao je Rama u Palati Srbija.

Rama je rekao da se sve zemlje suočavaju sa energetskom neizvesnošću, a Albanija ima hidroelektrane čiji potencijal mogu koristiti i potpisnice „Otvorenog Balkana“.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski kazao je da je saradnja kroz „Otvoreni Balkan“ otvorila put da se države zajedno suoče sa izazovima, tako što će obezbediti hranu i energente za gradjane.

Kovačevski je rekao da će tri zemlje učesnice te inicijative raditi i na ublažavanju posledica energetske krize, jer je velika nestašica električne energije i visoka je cena sirovina za njenu proizvodnju.

„Severna Makedonija ima sposobnost generisanja energije, ali nema materijale koji postoje u Srbiji i Albaniji“, kazao je on.

On je dodao da na samitu treba da bude i Bugarska, jer se graniči sa dvema zemljama „Otvorenog Balkana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari