Vučić: Imenovanje Grenela iznenađenje, razgovaraću danas sa njim 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za njega iznenadjujuća vest odluka američkog predsednika da imenuje aktuelnog američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela za specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine i najavio da će u toku dana imati telefonski razgovor sa njim.

Nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste u Beogradu, Vučić je rekao da se pregovori Beograda i Prištine već odvijaju pod okriljem Evropske unije i da je specijalni izaslanik bio Metju Palmer.

„Američki predsednik Donald Tramp je sada postavio novog čoveka i ja odmah danas imam razgovor sa Grenelom. On je, naravno, ozbiljan čovek od poverenja Trampa i videćemo u kojem će smeru to da ide“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija „ne izražava nezadovoljstvo“ dijalogom pod okriljem EU.

Predsednik SAD Donald Tramp imenovao je ranije Ričarda Grenela, aktuelnog američkog ambasadora u Nemačkoj, za specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, saopšteno je iz Bele kuće.

Vučić pozvao sve Srbe da glasaju za Srpsku listu u nedelju: Pitanje našeg opstanka na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas sve Srbe da na parlamentarnim izborima na Kosovu izadju na izbore i glasaju za Srpsku listu navodeći da je to pitanje „našeg opstanka, jedinstva i budućnosti na Kosovu i Metohiji“.

Vučić je novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste u Predsedništvu Srbije kazao da se u predizbornoj kampanji vodila, kako je Vučić ocenio, „brutalna kampanja protiv Srpske liste“ koju su vodili predstavnici svih velikih albanskih partija i „pronalazili svoje privatne Srbe“.

On je rekao i da su kosovske vlasti zabranile ulazak na Kosovo svima koji su hteli da dodju da podržavaju Srpsku listu, dok su u kampanji albanskih partija učestvovali strani političari:

„Stefan Švarc da podrži (Aljbina) Kurtija, da nemački socijaldemokrata podržava ‘Veliku Albaniju’ i onaj Viteker, Amerikanac, ko god da je i šta god da je, da podržava (Kadrija) Veselija, a mi nismo mogli da podržimo Srpsku listu“.

Dodao je i da su zbog narušavanja izborne volje dvojcia Srba iz Klokota „dobila 30 dana pritvora zbog narušavanja izborne volje… valjda zato što nisu Srbi koji se dodvoravaju svim albanskim partijama“, izjavio je Vučić.

Pošto je na Kosovu zabranjen TV-spot Srpske liste, naveo je da je Izborni panel za žalbe i predstavke doneo odluku da se izrekne kazna od 30.000 evra čime su „opljačkali Srpsku listu“.

Vučić je dodao da je Srpska lista bila predstavljena kao „monstrum lista“ i naveo da su „od Albanaca na Kosovu, do mnogih u Beogradu, svi sve vreme vodili kampanju protiv Srpske liste“.

„Optuživali su njih, nekad i mene s njima, za bilo šta ili za sve vezano za Olivera Ivanovića. Iznosili su najgnusnije laži misleći da ćemo bežati od te teme“, rekao je Vučić.

„Zabranili su i glasanje sa srpskim dokumentima što nikad ranije nje bio slučaj, rekli da OEBS neće moći da kontroliše pisma koja dolaze van Kosova, računajući da mogu da manipulišu. Sve je ovo, narode srpski na Kosovu i Metohiji, više nego dovoljan razlog da se podrži Srpska lista jer je to pitanje opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, izjavio je Vučić.

Vučić: Jaka stvar što su Rakić i Radoićić na fotografiji sa Pacolijem, normalno je da se razgovara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je to što se na fotografiji koju je objavio istraživački portal „KRIK“ vidi sastanak na kojem su predsednik Srpske liste Goran Rakić, kontroverzni biznismen sa Kosova Milan Radoičić i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli „jaka stvar“, te da je normalno da se razgovara i da mora da se razgovara.

„Je l to Kolumbo otkrio Ameriku, to što neko razgovara sa Pacolijem, sa Haradinajom? Razgovarali su sto puta. Jaka stvar koliko puta smo Dačić i ja razgovrali sa Pacolijem, to je normalno, morate da razgovarate“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je rekao da ni Rakić, ni Radoičić nisu rekli da Srbija „prizna Kosovo i da se tako ponaša“, a da je Rada Trajković „ikona nezavisnih medija i Jedan od pet miliona“, direktno priznala Kosovo i „u spotu i u svom obraćanju“.

Vučić je kazao i da je BIRN taj koji je podneo žalbu na spot Srpske liste „Kad Srbija zove, ja dajem svoj glas“ i da ima dokaz za to, a da on „nije rekao nijednu ružnu reč“.

„Zašto moraju svi da lažu, kad nemate argumente, morate da govorite neistinu? Pitam je li BIRN podneo ili nije, a da ni reč ne kažem“, rekao je Vučić.

Kazao je da ga kosovski funkcioneri spominju zato što je Srbija važna, kao i da mu ne smeta što ga napadaju, te da to pokazuje koliko brinu o poziciji Srbije, čak više nego u vremenu kada su „dobili formalnu nezavisnost“.

Vučić: Cilj mnogih iz Kvinte, svih albanskih političkih struktura i nekih Srba je da oslabe Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je cilj „mnogih iz Kvinte, svih albanskih političkih struktura i nekih Srba“ da oslabe Srbiju na Kosovu i Metohiji i u celini, kao i njenu poziciju u razgovorima sa Albancima o budućnosti Kosova.

Kritikujući Srbe na Kosovu koji su u kampanji za izbore 6. oktobra navodili da žive u „najmlađoj državi na svetu“, Vučić je kazao da za razliku od njih, „mi nemamo ni noviju ni stariju, već samo jednu otadžbinu“.

„Hoćemo da predupredimo ono što se dešavalo u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj, prvo su unosili razdor medju tamošnjim Srbima pa onda izmedju njih i Beograda. Ovo je pitanje našeg opstanka, jedinstva, budućnosti na Kosovu i Metohiji. Ovo je veće i važnije pitanje od mene i od svakog od ovih kandidata“, rekao je Vučić posle sastanka sa predstavnicima Srpske liste u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari