Vučić primio akreditivna pisma novih ambasadora Grčke, Sirije i Vatikana i zahvalio na podršci oko Kosova 1Printskrin, Instagram, Budućnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora apostolskog nuncija Svete stolice nadbiskupa Santa Ganđemija, ambasadora Sirijske Arapske Republike Basema Džamana Age i ambasadorke Republike Grčke Marije Levadi.

Poželeo sam novoimenovanim ambasadorima srdačnu dobrodošlicu i izrazio nadu da će njihovim postavljenjima saradnje naših zemalja i naroda dobiti novi zamah i intenzitet, objavio je Vučić na Instagram nalogu Budućnostsrbijeav.

On je konstatovao da u Svetoj Stolici postoji spremnost da čuju i razumeju stavove Srbije, u šta se uverio i prilikom posete papi Francisku, navodi se u saopštenju Vučićevog kabineta.

Vučić je izrazio uverenje da će odnosi dve zemlje u predstojećem periodu dobiti na intenzitetu.

Nadbiskup Ganđemi je preneo uveravanja Svete Stolice (Vatikana) da neće menjati stav o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Sagovornici su razmotrili brojne teme od značaja za bilateralne odnose, za koje je rečeno da su zasnovani na istinskom međusobnom uvažavanju.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić je, prilikom ceremonije primopredaje akreditivnih pisama, poželeo dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat novoj ambasadorki Republike Grčke Mariji Levandi, saopšteno je iz pres službe.

Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da Srbija pridaje veliki značaj daljem intenziviranju političkog dijaloga i unapređenju sveobuhvatne saradnje sa Grčkom. On je izrazio zadovoljstvo postojećim uzajamnim razumevanjem sa premijerom Micotakisom, kao i prilikom da uskoro ugosti predsednicu Sakelaropulu.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija veoma ceni podršku Grčke po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i čvrst stav da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. On je istakao i značaj angažovanja Grčke na ubrzanju procesa evrointegracija Srbije.

Ambasadorka Levandi iznela je uveravanja da Grčka ne menja svoju poziciju po pitanju KiM, podsetivši na izjave premijera Micotakisa.

Predsednik Vučić i ambasadorka Levandi izrazili su nadu da će razvoj srpsko-grčkih odnosa biti nastavljen na obostranu korist, uz očekivanje da bude održana nova sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Dvoje sagovornika su konstatovali da je neophodno povećati ekonomsku saradnju dveju zemalja, posebno u oblastima gde postoji značajan neiskorišćen potencijal.

Vučić je primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Sirijske Arapske Republike Basema Džamana Age i poželeo mu srdačnu dobrodošlicu i uspešan rad, saopšteno je iz kabineta.

Predsednik Vučić i ambasador Aga su konstatovali da su veze dveju zemalja zasnovane na prijateljstvu koje datira iz vremena SFRJ i
zajedničkog angažmana u Pokretu nesvrstanih zemalja, ali i da ima prostora za jačanje bilateralnih odnosa.

Predsednik Vučić je zahvalio Siriji na principijelnoj i doslednoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije, ukazavši da će naša zemlja uvek da bude na strani međunarodnog prava koje podrazumeva poštovanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti svih zemalja članica UN. On je izrazio nadu da će Sirija prevazići teškoće na osnovu rešenja koje je u skladu sa aspiracijama sirijskog naroda i krenuti putem oporavka.

Ambasador Aga je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo što započinje diplomatski rad u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari