Vučić: Priština brutalno prekršila sopstveni najviši pravni akt 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je tretman Srba u vladi premijera Aljbina Kurtija „brutalno kršenje“ najvišeg pravnog akta Prištine i „jasna poruka“ srpskom narodu.

„U njihovom kako oni kažu ustavu, piše da Srbi moraju dobiti dva ministarska mesta. Baš ih briga što su brutalno pogazili svoj najviši pravni akt jer im niko iz sveta neće to zameriti“, kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska radova na saobraćajnici Iverak-Lajkovac.

Ocenio je da je „još jasniju“ poruku uputio Kurti kada je naveo da svi Albanci treba da budu ujedinjeni u borbi protiv Srbije.

„Naravno, niko nije reagovao na to jer sve što je protiv Srbije je dozvoljeno u delu medjunarodne zajednice. To govori o licemerju i dvostrukim standardima ali o tome sam već mnogo puta pričao“, rekao je Vučić.

Skupština Kosova je sinoć sa 67 glasova za i 30 protiv izabrala Aljbina Kurtija za premijera Kosova.

Srpskoj listi je u novom kabinetu pripalo samo Ministarstvo za zajednice i povratak.

„Imamo obavezu da ne zaboravimo žrtve NATO agresije“

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom 22. godišnjice početka NATO bombardovanja SRJ, da Srbija želi da ima prijateljske odnose sa svima koji su u tome učestvovali ali da postoji obaveza da se taj događaj nikada ne zaboravi, zbog čega će gajiti kulturu sećanja na žrtve tog rata.

„Sutra ćemo obeležiti još jednu godišnjicu početka NATO agresije na SRJ. Ja izgovaram tu reč (agresija), ne nazivam je kampanjom, intervencijom i operacijom, kao oni koji su se plašili istine i prigovora u pojedinim ambasadama. Nas interesuje istina i za nas su životi dece poginule važniji od toga šta će nam reći neko iz zapadnih ambasada“, rekao je Vučić.

Nakon obilaska gradilišta brze saobraćajnice na deonici Lajkovac – Iverak, Vučić je rekao da će povodom 24. marta biti organizovan prigodan program, kojim će Srbija da se priseti poginulih civila, ali i vojnika i policajaca koji su branili svoju zemlju.

„Postoji vrlo malo nedoumica oko pravne prirode napada na SRJ i ocene koje dajemo su srazmerne tome. Izbor naših reči je srazmeran zločinu koji se sprovodio nad jednim narodom i jednom zemljom“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje o odnosu američkog i ruskog predsednika, Vučić je rekao da je Srbija suviše mala da bi se uplitala u odnose super sila.

„Imamo dobre odnose sa SAD, ali za razliku od mnogih drugih zemalja mi imamo i dobre odnose sa Rusijom i predsednikom Vladimirom Putinom. Nastavićemo da saradjujemo, ali sam ja suviše mali da se uplićem u odnose dve zemlje“, rekao je Vučić.

Dodao je da će Srbija da nastavi da vodi slobodarsku politiku očuvanja sopstvenog suvereniteta i borbe za nacionalne interese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari