Vučić: Priština ne želi nastavak dijaloga, Viola fon Kramon samo olajava Srbiju 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija želi nastavak dijaloga sa Kosovom ali da je Priština ta koja to ne želi.

„Mi to želimo i hoćemo i sporazum o nestalima da postignemo, ali je Priština ta koja to ne želi. Ne želi uopšte ni da razgovara sa nama“, izjavio je Vučić novinarima nakon posete gradilištu objekata Beograda na vodi.

On je rekao da ne veruje da će Priština u ovom trenutku krenuti u neku ozbiljniju akciju protiv Srba na Kosovu ali da je tamošnja vlast pogazila sve dogovore koji su do sada postignuti sa međunarodnom zajednicom.

Kao primer je naveo da je bio dogovoren proces izdavanja dozvola za posete, i da je Beograd dozvoljavao mnogima sa Kosova da posete centralnu Srbiju, ali da Priština nije dozvoljavala posetu direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću, čak ni onda kada mu je rečeno da će biti pušten da uđe.

Komentarišući izjavu evroparlamentarke iz Nemačke Viole fon Kramon da Srpska pravoslavna crkva ne postoji već da postoje samo autonomne eparhije, Vučić je rekao da je tako nešto teško i komentarisati.

„Mi smo od Viole fon Kramon napravili veliku političku zvezdu. A ona se ni sa čim drugim ne bavi osim olajavanjem Srbije. Ništa drugo ne radi osim što radi protiv interesa naše zemlje. Šta god je rekla, činila je nešto protiv Srbije. Od toga da treba da budemo kažnjeni za genocid do toga da Kosovo treba da bude nezavisno“, rekao je on.

On je rekao da svako pametan može da zaključi kako je došla do tog zaključka.

Vučić: Ne podržavam obojene revolucije, one su spolja organizovane

Vučić je izjavio da nikad neće podržavati obojene revolucije, jer su uvek spolja organizovane i sprovedene.

„Nemamo nikakvu radnu grupu (za borbu protiv njih), niti mislim da smo blizu njenog formiranja, niti da je to moguće, niti da je to realno. Niti me to u krajnjoj liniji zanima“, rekao je Vučić, prilikom obilaska radova na „kuli“ u Beogradu na vodi.

Rekao je da se ne bavi time već izgradnjom Srbije i da ga zanima šta će neko reći za 50 godina o onom šta je uradio.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Nikolaj Petrušev sastali su se nedavno u Moskvi i tom prilikom istakli da su obojene revolucije postale tradicionalni instrument politike određenih centara moći i zemalja koje imaju za cilj narušavanje državnosti i gubitak suvereniteta pod izgovorom demokratizacije i konstatovao da se slobodne zemlje moraju tome odupreti.

Vučić: Kula Beograd biće završena do kraja godine, kasnije izgradnja kupole

Vučić je tokom obilaska završnih radove na izgradnji fasade Кule „Beograd“ rekao da će ona biti završena do kraja godine, a kasnije će biti izgrađena njena kupola.

„Biće to posebna atrakcija za sve Beograđane, ali i sve građane Srbije i sve turiste. Videće koliko se naša zemlja promenila“, rekao je Vučić.

On je zajedno sa predsednikom kompanije Igl hils (Eagle Hills) Mohamedom Alabarom obišao i  završne radove na izgradnji zgrade BW Terraces na lokaciji Beograd na vodi koja ima 17 spratova i 132 stana.

Kula „Beograd“ ima 42 sprata, visoka je 168 metara i predstavljaće centralni deo Beograda na vodi, a na poslednjem spratu nalaziće se i najviši vidikovac u Beogradu.

„Ovo je novi grad u gradu, izgleda nestvarno, lepše nego bilo koje naselje u Evropi i za to su naši ljudi i zaslužili. Ima sadržaj koji privlači sve ljude. Ranije je tu bila bara, žabokrečina, nelegalni objekti“, rekao je Vučić.

Ugovor o realizaciji projekta Beograd na vodi na desnoj obali Save u centru grada, u vrednosti oko 3,5 milijardi evra, potpisali su aprila 2015. godine predstavnici Vlade Srbije i kompanije Igl hils iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vlada Srbije je vlasnik 32 odsto preduzeća „Beograd na vodi“, dok preostali udeo u vlasništvu ima kompanija Igl hils.

Ugovorom su predviđena zajednička ulaganja na lokaciji od oko 177 hektara gde će biti nekoliko stambenih zgrada i hotela, tržni centar „Galerija“ i Kula „Beograd“ visoka 168 metara.

U sve što je do sada urađeno na lokaciji Beograd na vodi uloženo je 1,2 milijarde evra, a do kraja godine tu će biti sedam završenih stambenih zgrada sa ukupno 1.500 useljenih stanova.

Izgrađeno je oko šest kilometara saobraćajnica, a u planu je gradnja još osam kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari