Vučić protiv svojih fotografija 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno je danas zamolio ministra odbrane Aleksandra Vulina da odustane od inicijative da njegove fotografije budu u službenim prostorijama Vojske i Ministarstva.

Meni slike nisu potrebne, trebaju mi rad i dela, rekao je Vučić novinarima u Osečini, gde je otvorio Sajam šljiva, i ukazao da je on jedini predsednik Srbije koji je skinuo svoje slike iz zgrade u kojoj je sedište kabineta, a zatražio je da se to uradi i u svim ambasadama i konzulatima. On je dodao da „razume frustracije nekih ljudi“, koji uvek traže razlog da ga napadaju, i poručio da ne treba zbog slika da vode hajku protiv bilo koga, jer u vreme dok je predsednik bio Boris Tadić nisu smeli to ni da pomenu, a njegove fotografije su bile po svim ambasadama.

Upitan kako komentariše zamerke vezane za ekonomiju, koje su izvestiocu Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru izneli predstavnici opozicije, Vučić je konstatovao da je evropski zvaničnik posle toga „otišao u dobrom raspoloženju“, jer „stanje zna bolje od njih“.

Oni od silnog mora i „brčkanja“ ne vide šta se dešava. Možete zamisliti mučenog Mekalistera kad ih sluša, a zna sve te brojeve bolje od njih, istakao je Vučić.

Na pitanje o rokovima za završetak „unutrašnjeg dijaloga“ o Kosovu, Vučić je odgvoorio da oni ne postoje, „osim rokova koji se tiču naše budućnosti“, ali niko sa strane ih ni ne postavlja.
Ne moramo mi ništa i najverovatnije i nećemo ništa da sprovedemo, jer se plašimo sebe, ocenio je on, poručujući da će, ipak, „ako ima jedan odsto šanse“ da se dođe do nekog predloga, za to da se bori „svom snagom i svim srcem“.

Vučić je najavio da će od septembra krenuti razgovori o Kosovu na svim mestima gde može da se razgovara, „jer od toga nam u dobroj meri zavisi budućnost“.

Prema njegovom mišljenju, nemoguće je postići apsolutni konsenzus, ali ako se postigne neka saglasnost kod važnih političkih činilaca i dobrog dela društva, onda će se izaći sa predlogom, i to kroz predviđene zakonske procedure.

Komentarišući protivljenje opozicije usvajanju izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Vučić je podsetio da prodaju zemlje strancima predviđa Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, koji je potpisan u vreme dok su drugi bili na vlasti.

Taj sporazum, kako je naglasio, predviđa da od 1. septembra poljoprivredno zemljište može da se prodaje strancima, a sadašnja vlast hoće da spreči zloupotrebe i da zemlja ostane u rukama građana Srbije.

Vučić je rekao i da je „zapanjen i začuđen“ prisustvom nekih političara na protestu radnika Goše pred zgradom Vlade, jer, kako je objasnio, to su bili oni u čije vreme je ta firma prodata i uništena. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari