Vučić sa Hanom: EU najveći i najvažniji donator u Srbiji 1Foto: Tviter

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, potpisivanje sporazuma za sprovođenje Akcionog IPA programa za 2017, u iznosu od 41,2 miliona evra.

Vučić je istakao da je EU najveći i najvažniji donator u Srbiji. Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici potpisali su, u prisustvu Vučića i Hana, sporazum za sprovođenje Akcionog IPA programa za Srbiju za 2017. godinu, u iznosu od 41.177.139 evra.

Kako prenosi N1, Vučić je objasnio da je taj novac namenjen za podršku procesu evrointegracija i sektoru pravosuđe. Podsetio je da ukupna pomoć EU Srbiji u ovoj godini iznosi 138 miliona evra, izrazivši nadu da će ona u narednom periodu biti još veća.

“Najvažnije da je način koriščenja – za obnovu škole i bolnice, i obnovu od poplava, u javnosti učnio vidljivijim da je EU najvažniji i najveći donator Srbiji”, istakao je Vučić.

Dodao je i da Srbija nema problema što se tiče ekonomije, iako je siromašna zemlja, ali i to se, kako kaže, polako menja. Podsetio je da je privredni rast u prva tri meseca iznosio 4,6 odsto, da državni budžet ima suficit već treću godinu zaredom, kao i da bi javni dug do kraja godine trebalo da padne na nivo niži od 50 odsto BDP-a.

Han je naglasio da je deo sredstava iz IPA programa o kojima je danas potpisan sporazum, namenjen reformi vladavine prava, pre svega pravosuđa, kao i osnaživanju srpske državne uprave.

On je istakao da će 26 miliona evra biti iskorišćeno za proces pravosudnih reformi, što će dovesti do nezavisnijeg i efikasnijeg sistema deljenja pravde.

Podrška će biti za Državno veće tužilaca, Visoki savet sudstva, kako bi njihov rad bio efikasniji i transparentniji, rekao je Han.

Napomenuo je da će podrška biti usmerana i ka poboljšanju za zaposlene u pravosudnom sistemu, kao i uspostavljanju sistema upravljanja sudskim predmetima u novom odeljenju u Novom Sadu, u skladu sa normama i standardima Unije.

Vladavina prava je u samoj srži pregovora o članstvu u EU, ali ključno je i da Srbija postane privlačnija za investitore, rekao je Han.

Han je najavio da će u toku dana sa premijerkom Anom Brnbabić razgovarati o ovim temama, kao i načinima da se poboljša kvalitet rada osnovnih i apelacionih sudova, ustavnim amandmanima.

Razgovaraćemo o stvaranju okruženja u kojem se uvažava sloboda izražavanja i podržavamo ohrabrujuće signale da se radi na strategiji za medije, da su se svi okupili. To je korak u pravcu kojim treba ići i zadržati taj zamah, predočio je Han.

Han je predočio da 41 milion evra nije mnogo novca, ali je mali deo velike finansijske pomoći koje EU daje Srbiji iz opravdanih razloga.

Ona je odraz našeg snažnog opredeljenja da podržavamo Srbiju u procesu evropskih integracija, rekao je Han i naveo da je prosečna godišnja finansijska pomoć Srbiji oko 200 miliona evra.

Do sada smo u proteklih deset godina za Srbiju dali dve milijarde evra bespovratne pomoći. Od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju, izvoz Srbije u EU se utrostručio i godišnje raste po stopi od 10 odsto, naglasio je Han.

O odnosu sa Prištinom

Sa Hanom je, kako kaže, razgovarao o odnosima Beograda i Prištine, o situaciju u regionu i o stvarima koje Srbija mora da popravi u oblastima vladavine prava.

“Verujem u značajan napredak (u oblasti vladavine prava) do sledećeg izveštaja Evropske komisije”, naveo je Vučić.   Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Vučić je istakao da je za njega od najvećeg značaja da se sačuva mir, te da je bolje i deset godina pregovarati nego imati jedan sat sukoba.

“Da razgovaramo i tri puta dnevno ako je potrebno da bismo sačuvali budućnost i svaki život na Kosovu i Metohiji, bez obzira da li je Srbin ili Albanac”, naveo je predsednik Srbije primetivši, međutim, da je iz pojedinih izjava jasno da ne žele svi kompromis.

Vučić je poručio i da Srbija sprovodi reforme zbog svojih građana i sopstvenog napretka, ali da veruje da će EU rešiti svoje unutrašnje probleme i da će Zapadni Balkan nastaviti ubrzanim putem ka članstvu u Uniji.

„Mi ćemo sve da uložimo da se do kompromisa sa Prištinom dođe, ali Srbiju niko neće moći da ponižava i sruši bez obzira na to koliko se to nekima činilo da je moguće, poručio je Vučić, dok je evropski komesar Johanes Han rekao da je Kosovo otvoreno pitanje, ali da nije jedino važno.

Jasno je da se ne nalazimo u lakoj situaciji, jasno je da ne žele svi kompromis, ali naš je posao da težimo dogovor i da pokušavamo taj kompromis da pronađemo, rekao je Vučić, a prenosi Fonet.

Za mene je od najvećeg značaja, kao predsednika Srbije da sačuvamo mir u odnosima sa Prištinom, da razgovaramo, da razgovaramo i tri puta dnevno, ako je potrebno da bismo sačuvali svaki život i budućnost svakog stanovnika Kosova i Metohije, bez obzira da li je u pitanju Srbin ili Albanac. Mislim da je to najvažnije, rekao je Vučić.

Bolje je, ocenio je Vučić i 10 godina da se pregovara i razgovara, nego ijedan sat sukoba i ratova.

Svi znamo da je Kosovo otvoreno pitanje, ali ono nije jedino važno, već ima i drugih elemenata ključnih za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, rekao je Han i posebno ukazao na značaj vladavine prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari