Vučić sa Sakelaropulu: Beograd može da pomogne Evropi 1Prinsrkin TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas grčkoj predsednici Katerini Sakelaropulu na jasnoj i nedvosmislenoj podršci teritorijalnom integritetu Srbije, uz napomenu da i zvanični Beograd podržava teritorijalni integritet Grčke na kopnu, moru, ostrvima i u vazduhu.

Zahvalan sam na jasnoj i nedvosmislenoj podršci integritetu Srbije, poštovanju međunarodnoj javnog prava. Moramo da tražimo kompromisna rešenja u razgovorima sa Prištinom, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Katerinom Sakelaropulu.

Vučić je izjavio da se moraju sačuvati mir i stabilonost u regionu i ocenio da je od vitalnog interesa da Beograd nastavi i ubrza svoj evropski put.

Srbija želi da postane članica Evropske unije, ali to ne zavisi samo od nas. Mnogo toga je vezano za dijalog sa Prištinom, moramo da sprovedemo mnogo reformi, radimo na razvoju demokratije i jačanju ljudskih prava i sloboda, mada neke članice EU u tome nisu ispred nas, rekao je Vučić.

On je izjavio da je proteklih godinu dana Srbija optuživana da jedva čeka da po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina napada druge na Zapadnom Balkanu, ali da Beograd ozbiljno pristupa regionalnim i svetskim problemima, pošto može da pomogne Evropi.

Plašim se situacije u svetu i da će posledice biti mnogo teže nego što su danas, ali ćemo Srbiju voditi sigurnom rukom ka sigurnoj luci, naveo je Vučić.

On je ocenio da ulični prutesti u Francuskoj, izazvani promenama penzionog sistema, nisu samo rezultat politike.

Sve manje toga je postavljeno na realnim osnovama, već se sve više dolazi do sintagme o neukrotivoj političkoj strasti, koja nema veze sa racionalnim pristupom, rekao je Vučić.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare naveo podatak da Srbija raspolaže sa 520 miliona kubnih metara gasa i da će biti obezbeđene rezerve od 700 miliona kubika.

Nikada niste sigurni da će biti dovoljno, izjavio je Vučić i najavio da će u septembru početi da radi termoelektrana B3 u Kostolcu.

Prema Vuličevim rečima, Srbija je zainteresovana za kupovinu određenih količina tečnog gasa iz Aleksandropolisa.

Vučić je naveo da je Srbija za protekle tri godine privukla 62 odsto stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu, da je stopa javnog duga niska, a finansije uređene.

Da nema političkih problema sa Prištinom i sukoba u Ukrajini, Srbija bi imala investicioni kreditni rejting, ocenio je Vučić.

On je rekao da je lane vrednost trgovinske razmene između Srbije i Grčke iznosila više od 788 miliona evra, dok bi ove godine mogla da dostigne milijardu evra.

Vučić je naveo da je sa Katerinom Sakelaropulu razgovarao o izgradnji brzih pruga, kao i energetskoj stabilnosti.

Za manje od dve godine ćemo imati brzu prugu do granice sa Mađarskom, gradimo je i do Niša i Severne Makedonije, izjavio je Vučić i izrazio očekivanje da će doći do novog talasa grčkih investitora u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari