Vučić se sastao sa predstavnicima EU, SAD, Nemačke, Francuske i Italije 1Foto: Screenshot Instagram @buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije, sa kojima će razgovarati o daljim koracima u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom.

Vučić je na Instagramu objavio zajedničku fotografiju na početku sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, spoljnopolitičkim savetnicima francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, i diplomatskim savetnikom premijerke Italije Frančeskom Talom.

Očekuje se da glavna tema razgovora bude nastavak dijaloga Beograda i Prištine, na osnovu francusko-nemačkog plana za Kosovo, koji je EU usvojila.

Vučić je juče rekao da očekuje „teške razgovore“, a na pitanje sa kojim planom petorka dolazi, imajući u vidu „crvene linije“ Beograda, kazao je da dolaze „sa planom koji njih zanima“.

Lajčak, Eskobar, Bon, Pletner i Talo u Beograd su došli iz Prištine, gde su danas razgovarali sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Posle sastanka sa Kurtijem, Lajčak je izjavio da je evropsko-američki tim od kosovskog premijera „očekivao veće razumevanje“ za evropski (francusko-nemački) predlog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

„Sastanak je trajao više od dva sata, što pokazuje da nije bio lak, ali je bio otvoren i iskren. Ne želimo da dajemo dramatične izjave jer smo usred procesa i sada idemo ka Beogradu. Mislim da smo očekivali veće razumevanje mogućnosti koje ovaj predlog nudi. Nadam se da ćemo stići do cilja i nastavićemo da se angažujemo u tom pravcu“, kazao je Lajčak novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari