Krstić: Vučić šalje poruku Srbima da se zalaže za "Srpski svet", a Zapadu da je za jedinstvenu Bosnu 1Foto: Instagram / BudićnostSrbijeAV

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, iako godinama ne prisustvuje proslavi dana Republike Srpske, sastav srpske delegacije koja otputuje tog 9. januara u Banjaluku, a koji je i u prethodnim godinama činila i premijerka Ana Brnabić, prenosi jasnu poruku da se zvanični Beograd zalaže za „Srpski svet“, mišljenja je Milan Krstić, docent na Fakultetu političkih nauka i viši istraživač Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.

Na pitanje kako komentariše to što predsednik Srbije fizički ne prisustvuje na proslavama 9. januara, od kada je Ustavni sud Bosne i Hercegovine obeležavanje tog dana proglasio u više navrata neustavnim, Aleksandra Jerkov, bivša poslanica u Skupštini Srbije i jedna od osnivačica Akademije za razvoj demokratije, kaže za Danas da je jasno da cela proslava u RS, baš kao i vlast u Banjaluci, počiva na veličanju ratnih zločinaca, ideologiji podržanoj od strane režima u Beogradu.

Bosansko-hercegovački entitet, Republika Srpska, proslavila je u nedelju, 30. godišnjicu svog osnivanja – iako je to zabranio Ustavni sud u Bosni i Hercegovini.

Ustavni sud BiH je dva puta (2015. i 2019.) proglasio neustavnim i protivnim međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te protivan protokolu uz evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Krstić: Vučić šalje poruku Srbima da se zalaže za "Srpski svet", a Zapadu da je za jedinstvenu Bosnu 2
izvor: N1

 

Uz nacionalističke pesme, zastrašivanje i vređanje Bošnjaka veličanjem ratnih zločinaca, poruka vojne parade glasila je da je Republika Srpska deo „srpskog sveta”, nove Velike Srbije.

U srpskom svetu, prema interpretacijama i namerama vlasti u Beogradu, svi Srbi iz Bosne, Hrvatske, Crne Gore i Kosova treba da budu okupljeni u jednu asocijaciju.

– Poslednji put je Aleksandar Vučić bio devetog januara u Banjaluci još 2016. godine. To je bilo pre isteka roka u kom je Republika Srpska morala da, prema presudi Ustavnog suda BiH s kraja 2015. godine, promeni datum proslave Dana Republike – podseća Milan Krstić za Danas.

Krstić: Vučić šalje poruku Srbima da se zalaže za "Srpski svet", a Zapadu da je za jedinstvenu Bosnu 3

 

Kako dodaje, njegovo nepojavljivanje na svečanostima narednih godina jeste poruka da on ne želi da podgreva situaciju u BiH i da je konstruktivan, a ovakva poruka upućena je prevashodno zapadnim akterima, a donekle i Bošnjacima.

– U isto vreme, drugi važni funkcioneri Srbije posećivali su manifestacije proslave Dana Republike Srpske, računajući i premijerku Brnabić. Oni zasigurno tamo nisu otišli bez njegovog odobrenja. Time se šalje poruka građanima Srbije i Republike Srpske da se Beograd zalaže za „Srpski svet“. Ovakav način „balansiranja“, odnosno paralelnog slanja različitih, pa i kontradiktornih, poruka različitim publikama, već dugo karakteriše spoljnu politiku Srbije – zaključuje naš sagovornik.

Krstić: Vučić šalje poruku Srbima da se zalaže za "Srpski svet", a Zapadu da je za jedinstvenu Bosnu 4
Foto: FoNet/Ana Brnabić

Naznačimo, ove godine proslavi u RS, u srskoj delegaciji bilo je prisutno višečlano rukovodstvoSrbije, na č elu s premijekom Anom Brnabić i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

– Ne treba razdvajati ono što se dešavalo u RS na zvaničnoj proslavi od onoga što je danima prethodilo u Sandžaku i širom RS, a to je otvoreno zastrašivanje Bošnjaka, širenje mržnje i veličanje zločina i zločinaca. Vlast u Banjaluci, počiva upravo na toj ideologiji, toj politici i tim idejama, a sve to je svesrdno podržano od strane režima u Beogradu – kaže Aleksandra Jerkov.

Krstić: Vučić šalje poruku Srbima da se zalaže za "Srpski svet", a Zapadu da je za jedinstvenu Bosnu 5
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Prema njenim rečima, slavljenje ljudi osuđenih za genocid, za najkrvavije zločine na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata, veličanje njihovih zločina, zaštita murala kojima im se odaje pošta, ratnohuškačka retorika i politika, sukobi sa svim susednim držvama regiona, fašističko divljanje i zastrašivanje Bošnjaka, skandalozne izjave zvanicnika Srbije i RS – sve je to stalo u proslavu i sve poruke koje su odatle poslate – zaključuje naša sagovornica.

Podsetimo, na svečanoj bini u Banjaluci bio je prisutan i osuđeni ratni zločinac Vinko Pandurević koji je stajao odmah iza lidera SNSD Milorada Dodika.

Ministarstvo odbrane Srbije je 28. decembra odlikovalo Pandurevića zbog, kako je navedeno, doprinosa u „odbrani od NATO agresije“ na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Tokom defilea ulicama Banjaluke pripadnici SAJ-a MUP RS-a juče su glas izgovarali: „Srba ima kao lista, nema više komunista. Za krst, Nemanjića, za slavu Obilića“…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari