savet bezbednosti unFoto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić po drugi put od početka rata u Ukrajini građanima Srbije govori da Zapad priprema izbacivanje Rusije iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Prvi put je to rekao početkom marta ove godine kada je rekao da moguće izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija, pa potom pritisak na Kinu za promenu Rezolucije 1244, posle koje neće biti osnova za odbranu teritorijalnog integriteta Srbije.

U petak popodne obraćajući se javnosti iz Njujorka gde je završavao učešće na 77. zasedanju Generalne skupštine UN, Vučić je ponovio je da je siguran da će zapadne sile pokušati, i da se več prave planovi da isključe Rusiju iz Saveta bezbednosti UN ili da joj ograniče pravo veta za sve što se tiče sukoba u Ukrajini ili teritorijalnog itegriteta za celu Evropu.

On je rekao da je za to potrebna dvotrećinska većina što bi bilo rušenje međunarodnog porerka i da Srbija neće za to glasati. Kao i da je zapadu za takav plan potrebno da Kina bude uzdržana ili da ne uloži veto.

Sagovornici Danasa podeljenog su mišljenja koliko je realan ovakav razvoj događaja.

Nikola Jovanović, bivši savetnik pri Generalnoj skupštini UN, u vreme dok je njom predsedavao Vuk Jeremić, ne misli da je realno da Rusija bude izbačena iz Saveta bezbednosti, ali dodaje da ne treba isključiti nijednu mogućnost jer je ovo vreme precedenata, dok je Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose siguran da je to jedna od realnih mogućnosti.

Janjić podseća na mehanizam „prazne stolice“ u Skupštini UN.

Govori li Vučić napamet i koliko je realna mogućnost da Rusija bude izbačena iz SB UN? 1
Foto: FoNet/ Milica Vučković

– Kad imate praznu stolicu u Skupštini vama se automatski suspenduje veto u Savetu bezbednosti. Mogu članice SB da to ne podrže, ali ako kavlifikovana većina u UN oceni da je to ratni zločin, odnosno da krši poglavlje pet Povelje UN i predstavlja pretnju regionalnoj bezbednost i spovodi ratne zločine i terorizam, onda je jasna situacija. Generalni sekretar UN Gutereš to je to rekao i to uvod u to. I zato je to Vučić rekao – kaže Janjić.

Upitan kako će se u toj situaciji ponašati Kina, odgovara da ona sigurno ne bi uložila veto.

– Ključna je izjava sa Šangajskog foruma koju su zajedno dali predsednik Kine i Indije a to je da Putinu skrenu pažnju da zaustavlja rat. Jasno je da ne postoji političko raspoloženje da se on podrži ni od Kine ni od Indije. Kina nikad ne bi ušla u vojnu avanturu. Njena vekovna politika je ekonomska borba za dominaciju u svetu i tim putem ide i Indija. Svaka vojna konfrontacija koja bi njihovu vojsku aktivirala je u opasnosti. Kina bi ili bila protiv ali veto sigurno ne bi uložila. Jedan veto uostalom ništa ne znači – navodi Janjić.

On smatra sa se to pitanje ovde naglašava jer, umesto da pada, proruski pritisak jača.

– Sad je samo pitanje kako će ta ideja srpkog bloka uticati da li da se to raspadne i stravi pod SNS ili će nastati posebna sila. A sve je to zbog potrebe korekcije domaće politike. A to se ne radi preko noći, ko god da je vodi. Mi smo toliko energetski, ekonomski i na svaki način vezani za Rusiju da nema tog ko bi nam u takvim okolnostima pružio pomoć. EU neće investiciono pomoći u energetiku. Jedino Amerika pokazuje interes, ali za to treba vreme. Uz to, svaka politika treba da pazi da li ima podršku za tako nešto. Oni koji bi eventualno podržali Vučića uprkos svim kritikama, ali zarad evroatlanske perspektive, su Moramo i Ujedinjeni. Niko više. A većina je negde drugo – ukazuje Janjić.

Nikola Jovanović pak ne misli da je realno da Rusija bude izbačena iz Saveta bezbednosti, jer za to nema osnova u osnivačkim ugovorima, a osim same Rusije, to ne bi ni Kina podržala.

Govori li Vučić napamet i koliko je realna mogućnost da Rusija bude izbačena iz SB UN? 2
autor: privatna arhiva

– Država članica može biti izbačena iz članstva odlukom Generalne skupštine, ali samo posle preporuke Saveta bezbednosti, u kome su sama Rusija, ali i Kina. Međutim, imajući u vidu sve što se dešava, ne treba isključiti nijednu mogućnost. Ovo je vreme precedenata i moguće da nastaje neki novi svet pred našim očima. Rusija će biti pod velikim pritiskom i anatemom, ali mislim da takvo izbacivanje nije još realno, osim u slučaju da se ne upotrebi prva taktička nuklearna bomba – navodi Jovanović koji je i osnivač Centra za lokalnu samoupravu.

Na pitanje može li se Rusiji supendovati pravo veta, on odgovara da za sada ta legalna mogućnost ne postoji, ali je Francuska pokrenula 2015. godine inicijativu da se slučaju “masovnih zločina” ograniče veto prava pojedinih članica SB.

– To za sad nije etablirano, jer je pravno nemoguće usvajanje takvih reformi bez prethodnog pristanka samih članica SB. Ali živimo u vremenu kad će biti pokušaja da se progura bilo šta bez obzira na Povelju UN, tako da Vučić sigurno ne govori napamet – zaključuje Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari