"Vučić izjavio budalaštinu prvog reda": Bivši ambasador u UN o izjavi predsednika Srbije 1Foto: printscreen RTS

Ideja o isključenju Rusije iz Ujedinjenih nacija je političko samoubstvo i jedna budalaština prvog reda, komentariše za Danas Pavle Jevremović, nekadašnji ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama, komentarišući izjavu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića da je moguće izbacivanje Rusije iz UN usled rata u Ukrajini.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je sinoć, govoreći o poziciji Srbije naspram rata u Ukrajini, rekao da je moguće izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija.

– Ima nekoliko zamki za Srbiju, Albanci (Kosovo) su postavili zahtev za članstvo u NATO, a to je podržala Turska. Takođe, moguće je izbacivanje Rusije iz UN, pa potom pritisak na Kinu za promenu Rezolucije 1244, posle kog neće biti osnova za odbranu teritorijalnog integriteta Srbije – rekao je Vučić.

Istakao je da je to “ideja albanskih lobista”.

– Da li je moguće ili ne – ne isključujem tu mogućnost – zaključio je Vučić.

Pavle Jevremović kaže za naš list da je izbacivanje Rusije iz UN nemoguće, odnosno da to telo nije nikada bilo suočeno sa takvim izazovom.

– Hipotetički, ako bi se napravila neka kampanja, uz svu moguću medijsku pripremu, uz sve ucene, sama pomisao je protiv ideje UN kao univerzialnog foruma. Vi ne možete da isključite jednu tako moćnu zemlju iz Saveta bezbednosti UN. Sovjetski savez je posle Drugog svetskog rata ugrađen u temelj UN. Onda je to kraj UN, ako Rusiju isključite – kaže naš sagovornik.

On ističe da bi se time izgubio “prirodni smisao”.

Ujedinjene nacije logo
Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

– To ne znam kome je moglo da padne na pamet, nekoj zapaljenoj glavi. To još nisam čuo. Zapravo, prvi put sam čuo od kada je Aleksandar Vučić to pomenuo. Ali, to je van pameti. Međutim, vidite kako je došlo ludo vreme. Neko može da kaže da nam ne trebaju UN. UN nije samo Generalna skupština. Tu je zdravstvo, tu je poljoprivreda, ekologija… Podsetiću da ni Tajvan nije isključen iz UN nego je on bio pod imenom Republika Kina i samo je zamenjen entitet – kaže Jevremović.

Dodaje da je i u Americi bila kampanja u jednom trenutku u smislu toga da svetu ne trebaju UN, odnosno da se daju pare uzalud…

– To je bilo u vreme islamskog rata. Tu se dosta toga čulo kritički raspoloženog prema Sjedinjenim Američkim Državama. Ali, to je bila prolazna faza i ništa ozbiljno – kaže sagovornik Danasa.

Međutim, deo izjave predsednika Vučića o tome da bi Turska mogla da gurne Kosovo u UN, sagovornik Danasa ocenjuje mogućom.

– Turska hoće, izvesno je, da bude mentor na Balkanu, pogotovo ovom istočnom delu, Kosova, Severne Makedonije i Srbije. Da li će dobiti konsenzus za prijem Kosova u NATO širih razmera, pitanje je. Mislim da je to dosta teško. Pritisak na toj liniji jeste moguć i verovatan – zaključuje Pavle Jevremovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari