Vučić sledi Putina, a hvali Si Đinpinga 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Jučerašnje, pretpraznično obraćanje medijima predsednika Srbije Aleksandra Vučića imalo je velikih sličnosti sa već tradicionalnim godišnjim konferencijama za novinare ruskog lidera Vladimira Putina, kažu za Danas nezvanično pojedini predstavnici diplomatskih krugova.

Naši izvori ističu da je Putin „majstor promovisanja svog lika i dela“, i podsećaju da je Vučić jednom i izjavio da na ekranima u Predsedništvu najčešće gleda ruski informativni kanal Rusija 24.

Kako objašnjavaju, „to je ruska verzija američkog CNN, na kojoj je Putin uvek prva vest, i to svakodnevno, a njegovi važni sastanci, konferencije za novinare, prijemi i slično, prenose se direktno i bez skraćivanja, te bez komentara novinara.

Diplomate takođe naglašavaju da je predsednik Srbije sledio ruskog kolegu i kada je reč o temama, a to su „aktuelna epidemija korona virusa, ekonomska situacija, te insistiranje na potrebi očuvanja stabilnosti države“.

Kako napominju, Putinu i Vučiću zajednička je i sklonost da oštro kritikuju svoje političke protivnike.

Vučić je juče, između ostalog, poručio da je „svakodnevno u dijalogu sa opozicijom, koja o meni govori sve najgore, a ja se trudim da činim najbolje za Srbiju“.

– Imao sam žarku želju da učestvujem u predstojećem dijalogu (vlasti i opozicije o izbornim uslovima, prim. nov.), koji bi trebalo da se vodi u Skupštini, ali opozicija neće sa mnom da razgovara… Kako da razgovaraju sa nekim koga nazivaju Hitlerom? Zato ja neću u tome učestvovati, rekao je on, ističući da oni koji ga tako nazivaju „nemaju zajedno ni pet odsto podrške, po istraživanjima javnog mnjenja“.

U sličnom maniru Putin je u svom obraćaju medijima 17. decembra odbacio tvrdnje ruske opozicije i nekih medija.

On je istakao da je „trik“ to što su državni agenti Rusije označeni kao krivci za trovanje opozicionara Alekseja Navaljnog, koga je pritom optužio da se „oslonio na pomoć američkih tajnih službi“.

Ipak, ruski i srpski predsednik razlikuju se po „minutaži“ konferencija za novinare – dok je Vučić juče pričao nešto duže od jednog sata, Putin ima običaj da govori i preko četiri sata.

Diplomate naglašavaju i da „nije slučajnost“ što je Vučić u više navrata juče izrekao pohvale na račun kineskog predsednika Si Đinpinga, uključujući poruku: „Imao sam hrabrosti i da pred predsednikom SAD Donaldom Trampom kažem kako Srbija ima jako, jako dobre odnose sa Kinom.“

„Na Zapadu su zaključili da nije dobro da vode borbu na dva fronta – protiv Rusije i protiv Kine istovremeno, jer to ove dve zemlje ujedinjuje, što otežava položaj Zapadu. Zato Zapad, uključujući Ameriku i EU, sada želi da se maksimalno fokusira na borbu protiv ruskog uticaja i interesa. Vučić je toga svestan i zato u ovom trenutku potencira saradnju sa Kinom. A drugi razlog hvaljenja Kine jesu vakcine, jer je dopremanje određene količine ruskih vakcina, vez obezbedio“, konstatuju izvori našeg lista.

Aleksandar Vučić je izjavio i da je Srbija uprkos teškoj godini zbog korona virusa „šampion u Evropi po ekonomskom rastu“, te da je bio srećan zbog reakcije nemačke kancelarke Angele Merkel na to.

Kako je preneo RTS, on je rekao da će nas ekonomski rezultati „podstaći na evropskom putu, ali i da ćemo čuvati prijateljstvo s onima koji nam nisu okretali leđa kad je bilo najteže“.

Predsednik Srbije je odgovarajući na novinarsko pitanje rekao da će se uskoro vakcinisati, ali da još nije odlučio koja će to vakcina biti.

„Danas je glavni tabloid“

Predsednik Srbije je u obraćanju sa Andrićevog venca pomenuo i naš list. Prema njegovom mišljenju, „Danas je glavni tabloid“. On je, takođe, konstatovao da „tajkunski mediji žele da potope kovid bolnicu u Batajnici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari