Vučić: Srbi sa Kosova i Metohije ne mogu da pripadaju viznom režimu 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u narednih nekoliko dana očekuje odgovor EU na predlog Beograda po kom bi Srbima sa Kosova i Metohije bilo omogućeno da sa srpskim ličnim kartama ulaze i izlaze sa Kosova.

Vučić je kazao da Srbi sa Kosova i Metohije „ne mogu da pripadaju viznom režimu“.

„Nama je važno da svaki Srbin iz Leposavića, Kosovske Mitrovice, Gračanice može da udje na Kosovo i Metohiju i da izadje sa dokumentima Republike Srbije. Ako nam to garantuju iz EU, jedan problem smo rešili“, kazao je Vučić u obraćanju građanima.

Navodeći da oko registarskih tablica „očigledno nema nikakvog dogovora“, Vučić je kazao da će pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) ubuduće biti preduslov razgovora sa Prištinom o bilo kom pitanju.

„ZSO na sto ako uopšte želite da razgovaramo o bilo čemu. Nemojte da gubite vreme na priče oko priznanja, o tome neću ni da pričam. Uvek smo spremni za razgovor i kompromisna rešenja ali su priče o međusobnom priznanju besmislene“, kazao je Vučić.

Ocenio je da se kriza na Kosovu i Metohiji „produbljuje“ ali i da je važno da Srbija reaguje staloženo i da ne bude proglašena krivom za propast pregovora.

„Naši razgovori sa kosovskim Albancima bili su vrlo neuspešni, sa posrednicima iz EU i SAD izuzetno teški i na kraju smo došli do toga da se ni oko čega ne slažemo u vezi priznanja“, rekao je Vučić.

Najavio je da će u Beogradu uskoro biti održana „velika sesija“ inicijative Otvoreni Balkan kojoj će prisustvovati premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski.

„Doći će od 1. septembra i ministri spoljnih poslova Turske i Mađarske. Biće to promocija Beograda ali i Otvorenog Balkana, našeg zajedništva, ne mogu reći jedinstva, već zajedništva i pogleda u budućnost“, kazao je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari