Vučić: Vreme je da gradimo poverenje, slušamo i razumemo jedni druge 1Foto: BETA/DRAGAN GOJIC/DS)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman prisustvovali su u Petrovaradinu, svečanom otvaranju i predaji spomen doma bana Josipa Jelačića na korišćenje  Hrvatskom nacionalnom veću.  

Ban Jelačić je rođen u toj kući u Petrovaradinu 16. oktobra 1801. godine.  

Posle obilaska kuće, koja je tek polovično otkupljena od stanara zahvaljujući donaciji Vlade Srbije od 600.000 evra, Vučić i Grlić Radman imali su zatvoreni sastanak na kome se razgovaralo o problemima u odnosima dve zemlje, posebno pronalaženju i identifikaciji nestalih osoba, položaju manjina i drugim otvorenim pitanjima, ali i mogućnostima privredne i saradnje u drugim oblastima.

Predsednik Srbije izavio je da je to bio „težak razgovor“ pre svega zbog različitih pogleda na dalju i bližu prošlost i dodao da za odnose Srbije i Hrvatske teško da može da se kaže da su ikada bili sjajni.

„Još od vremena rođenja bana Jelačića, tokom 19. veka, u vreme Prvog, Drugog svetskog rata, sukoba 90-ih teško da bismo mogli po bilo kom pitanju da se saglasimo, da nađemo isto mišljenje i stav“, rekao je on i naglasio da ne misli da je to naročito važno, te da u ovom trenutku imamo preča i važnija posla u budućnosti.

„Da dobro razumemo da samo dijalogom, čuvajući mir, sigurnost i stabilnost Srbije i Hrvatske, počnemo da gradimo poverenje između nas. Da počnemo ne samo da čujemo, već i slušamo jedni druge da ponekad uđemo u cipele onog drugog i razumemo šta oni drugi osećaju. Bez toga pravićemo probleme, nesigurnost i nestabilnost jedni za druge. Suviše smo mali da bi mogli dozvoliti sebi luksuz svađa i bilo kakvih problema u budućnosti”, poručio je Vučić.

Srpski predsednik je ocenio da je veoma važno produbljivanje saradnje sa hrvatskom zajednicom, kao i da je važno da u ovom teškom periodu, kada smo svi pogođeni korona krizom, pokažemo solidarnost.

Vučić je rekao da će Srbija izaći u susret zahtevu hrvatske manjine o značajnijem učešću u vlasti, i dodao da će u dogovoru sa HNV, pokušati da pronađe dobra mesta na kojima će Hrvati, kako je kazao, moći da pomognu u daljem razvoju svoje domovine i obezbede bolju poziciju svojoj zajednici.

„Želim da Srbiju uvek doživljavate kao svoju domovinu, jednako koliko volite svoju Hrvatsku, da tražite od nas da pomognemo, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći, i doživljavaćemo vas, ne kao nekog ko remeti, već ko doprinosi našem razvoju. Verujem da ćemo uspostaviti poverenje između srpskog i hrvatskog naroda. Da se približavamo, a ne da tražimo razlog za udaljavanje”, poručio je Vučić hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio da događaj u Petrovaradinu može postati simbol želje da još snažnije krenemo u rešavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Hrvatske i Srbije. Radman je izrazio uverenje da iskrenim i otvorenim dijalogom dve države mogu da reše sva otvorena pitanja.

„Ovo je veliki događaj za hrvatsku zajednicu ovde, ali veliki dan i za Srbiju. Današnja svečanost je važan trenutak u odnosima Hrvatske i Srbije, budući da jasno pokazuje da zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobiti svih“, naglasio je Radman.

Podsetio je da je Jelačić najvažnija osoba u istoriji Hrvatske i da je njegova kuća, gde se rodio u Petrovaradinu, otkupljena i obnovljena uz pomoć Vlade Srbije i zahvalio je predsedniku Vučiću na tome.

„Uveren sam da će to doprineti očuvanju savremene kulture Hrvatske i očuvanju njenog istorijskog nasleđa“, kazao je Radman dodajući da manjine treba da punu spona u odnosima dve države.

Radman je rekao da je sa predsednikom Srbije imao veoma dobar i sadržajan razgovor o unapređenju saradnje dve zemlje, ocenio da je sinoć otvoreno novo poglavlje u odnosima Hrvatske i Srbije, te da se sa tim porukama vraća u Zagrebdodavši da ne treba gledati u prošlost, već u budućnost.

Dijalog mora postojati, istakao je on i dodao da se slaže sa predsednikom Vučićem da odnosi dve zemlje nisu bili sjajni, ali da se mogu unaprediti, kao i da je dogovoreno da se reše sva otvorena pitanja kroz rad komisija. To se najpre odnosi na pronalaženje 1.869 nestalih, koje zajedno potražuju dve zemlje. Radman je naglasio da privredna saradnja ide odlično i da može da bude primer i za svaku drugu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari