Vučić: U januaru mi dolaze velikaši, srećan sam ako novinar N1 ima zato mučninu kao i ja 1Printskrin TV Pink

Očekujem da mi u prvoj polovini januara dođu ovi velikani i velikaši iz sveta da mi održe vakelu kako moramo da postignemo taj sporazum koji se njima sviđa, koji izaziva osmeh i podsmeh na licu novinara N1, ali kod mene izaziva mučninu, rekao je, odgovarajući na pitanje novinara Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara o izjavi izaslanika EU Miroslava Lajčaka da bi dogovor o povlačenju Srba sa barikada mogao da bude podsticaj za postizanje sporazuma o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo.

„Pa ću onda ja da se pravim da mi je mnogo lepo i da sam uživao, pa ću da nastavim da pričam sa Kurtijem, pri čemu znam da ne želi pomirenje, jer onda ne bi gradio baze i ne bi tukao ljude“, dodao je predsednik Srbije.

„Neki će da budu srećni jer će to da bude omča oko vrata Vučiću, ali ne, to će biti omča oko vrata Srbiji, to što će Srbiju iskasapiti i baciti u džaku, baš ih briga“, istakao je i ponovio „teško je vreme borićemo se, i sada smo se izborili za dobre papire i sačuvati mir i stabilnost“.

Potom je istakao da niko u narodu nije bio za skidanje barikada, „ali su mi poverovali jer su videli koliko smo se borili, i koliko smo se bukvalno tukli za reč barikade“.

„Ono što obećavam to je da ćemo se boriti za svoj narod, da će biti lako neće, biće lako onima koji seire nad mukom Srbije. Do sada nisu uspeli ni prst na levoj ruci da nam slome, akamoli kičmu“.

Posle tih reči, reč je uzeo Petar Gajić, novinar N1, koji je rekao „ja sam se nasmejao na reč velikaši i isto kao i vi mislim da je to omča oko vrata i kod mene izaziva gorčinu“, a Vučić je prekidao njegove reči ponavljajući “ mnogo sam srećan zbog toga“.

Rekli ste da su dobijene garancije, da li se odnose na specijalne jedinice ROSU, da li kosovska policija može da vršlja, upitao je Gajić, našta mu je predsednik odgovorio:

„Mnogo sam srećan, nisam sklon da potpuno poverujem, ali sam srećan ako je to tako, donose mi na papiru pisanje vaših medija, da ja podgrevam želju da sačuvam KiM u Srbiji“, rekao je Vučić i ušao u kratku rasrpavu sa Gajićem, koji je istakao da N1 prenosi različite stavove, našta je Vučić završio raspravu rečima „to je baš novinar rekao, nije drugi stav“.

Vučić je potom „napravio kratku rekapitulaiciju“ šta smo izgubili, a šta smo dobili, u dogovoru o povlačenju barikada.

Ponovio je da postoje dva papira, jedan zajednički EU i SAD, i drugi koji je papir NATO, da nema ni jedna tačka koja umanjuje prava Srba, da po prvi put imamo izjavu koja nije između Albanaca i NATO već prema svima, da kosovski policajci (koji, po Vučićevim rečima menjaju uniforme KPS, ROSU, KP) ne mogu na sever bez saglasnosti lokalne zajednice i Srbije.

Za jedan mali deo smo se izborili 2013. a sada smo se izborili više, zaključio je.

Vučić je pod dva naveo da smo se izborili da neće biti postupaka zbog učešća na barikadama, „nema dela na barikadama, nema ranjenih, nema mrtvih“, te da ne bi moglo da se desi gonjenje Srba kao zečeva (što je pomenuto na njegovom sastanku sa predstavnicima Srba u Raški) jer bi izazvalo reakciju.

„Ima jedan detalj koji niste primetili, Albance ne zanima EU, ali imaju neku vrstu straha od Amerikanaca, e pa Amerikanci su rekli da će dubinski pratiti procese, da se ne bi ponovilo ovo isto što i sa Nedeljkovićem“.

Vučić je konferenciju za štampu održao nakon što je primio Nikolu Nedeljkovića, koji je posle šest meseci oslobođen iz kosovskog zatvora, pošto je na Kosovo otišao na Vidovdan.

Predsednik Srbije je čestitao Novu godinu, a Božić još više, najavio opširno obraćanje za 4. ili 5. januar, kao i da će o svemu detaljnije govoriti večeras na TV Prva, gde gostuje u 21. sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari