Vučić u obraćanju sa ministrom spoljnih poslova Švedske: Gospodine Bilstrem, čeznemo da ostanemo vojno neutralni 1Printskrin TV Pink

Gospodin Bilstrem je posebno instistirao na tome da Srbija uvede sankcije Ruskoj Federaciji, ja sam razumevajući poziciju Švedske, rekao da i nas mora neko da razume. Mi čeznemo da ostanemo vojno neutralni. Baš taj blok je 1999. napao našu zemlju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Švedske Tobijasom Bilstremom.

Kako su preneli mediji, Vučić se osvrnuo i na pitanje Kosova.

Kada je reč o Kosovu, Srbija će ispuniti ono što je rekla, ali neće podržati učešće lažne države u međunarodnim organizacijama, izjavio je.

Vučić je rekao da je na sastanku sa švedskim ministrom prethodno bilo reči i o situaciji na KiM.

„Ponovio sam da će Srbija ispuniti ono što smo rekli, ali da Srbija neće da podrži članstvo Kosova u UN. Danas je 10 godina od usvajanja Briselskog sporazuma, kada formirate ZSO, tek kada to ispunite, mi ćemo da radimo sve drugo. To je obaveza koja postoji iz 2013. godine. Mi u Srbiji nismo toliko glupi. Čekamo da ispunite ono što su vaše obaveze, onda ćemo da prionemo na posao i pokažemo koliko smo pouzdan partner“, izjavio je Vučić.

– Sa predsednikom Vučićem sam razgovarao o odnosima u regionu, reformama, situaciji u Ukrajini. Oko 130 hiljada lica sa srpskim korenima živi u Švedskoj, švedske kompanije posluju u Srbiji. Verujem da će učesnici na političkoj sceni Srbije ostati na putu ka EU. Hvala što sme tako srdačno primili – kazao je Bilstrem, preneli su mediji.

Ministar spoljnih poslova Švedske izjavio je da se Srbija mora uskladiti sa politikom Evropske unije prema Rusiji, da mora sprovesti reforme i da se očekuje da se sprovedu sve norme iz sporazuma i aneksa sporazuma sa Prištinom, prenosi FoNet.

„Ruska invazija na Ukrajinu je iz temelja promenila bezbednost Evrope. Očekujemo od naših partnera da se usklade sa nama i preuzmu stratešku odgovornost za zajedničku bezbednost“, rekao je Bilstrem na konferenciji za novinare sa Vučićem.

Bilstrem je naveo, švedsko predsedavanje EU visoko na agendi drži Zapadni Balkan i da su zemlje Zapadnog Balkana suštinski partneri EU kako bi se Evropa održala stabilnom i prosperitetnom.

Kako je rekao, on je Vučiću čestitao na postizanju „istorijskog sporazuma sa Prištinom“.

On je dodao da su razgovarali o evropskim integracijama, regionu, pitanju Rusije i medijima.

Vučić je rekao da je Srbija zahvalna Švedskoj na podršci i pomoći na evropskom putu i da je Srbija dobro razumela šta mora da uradi.

Na zajedničkoj pres konferenciji predsednika Srbije i švedskog ministra nisu bila predviđena novinarska pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari