Vučić u Osečini o Kosovu: Legenda kaže da će se šest šljiva u jednoj crkvi ispraviti kada se pobednička vojska vrati 1Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju Sajma šljive u Osečini da je pred Srbijom teška borba za očuvanje Srba na Kosovu i Metohiji, ali i teška vremena zbog krize u Ukrajini.

U jednoj crkvi u Srbiji šest šljiva raste uvijene u smeru Kosova. Kako je posle pričešća vojska obilazila crkvu, šljive su se uvijale u tom smeru moleći se zajedno sa srpskim vitezovima za pobedu – tako kaže legenda i kaže da će se tih šest šljiva ispraviti kada se pobednička vojska vrati“, rekao je Vučić na početku svog govora.

Kako je rekao, pred Srbijom je teška borba za Srbe na Kosovu i teška vremena zbog krize u Ukrajini, ali da je najvažnije da „uvek uradimo sve za našu otadžbinu“.

Vučić je rekao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja danas na slobodarski način donosi odluke kako da vodi svoju zemlju unapred, ali da je potrebno odgovorno i ozbiljno ponašanje.

Prema njegovim rečima, treba da se vodi odlučna i pametna politika, da se čuvaju interesi Srbije i budućnost njene dece.

Vučić je rekao da je potrebna ozbiljna i snažna politika – „da čuvamo zemlju i onima koji nasrću na našu zemlju da kažemo da se neće ponoviti Oluja ili Bljesak i neće ih niko progoniti na traktorima ili bilo čemu drugom“.

On je dodao da će biti urađen autoput do Valjeva, kao i da će 5,5 miliona evra biti dato za puteve u Osečini, da će se izgraditi prečistači za otpadne vode i kanalizacija za Pecku.

Ne veruje da će sa Prištinom po pitanju problema sa tablicama biti pomaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne veruje da će sa Prištinom po pitanju problema sa tablicama biti pomaka, ali da se nada da će se rešiti problemi s dokumentima.

On je novinarima na Sajmu šljive u Osečini rekao da se nada da će biti prihvaćeno da Srbi sa Kosova mogu sa dokumentima Srbije da idu na Kosovo i prelaze administrativnu liniju, ali da će se to videti narednih dana.

„Pozvali su me na poštovanje sporazuma iz 2011. i ja sam rekao da smo mi spremni na poštovanje svih sporazuma iz 2011. godine, ali da određene stvari ne pišu u njima i da ne mogu da nas teraju da prihvatimo nešto što ne piše“, rekao je Vučić.

Govoreći o tablicama, rekao je da Priština smatra da se može ići s beogradskim tablicama, ali ne i KM tablicama, jer je Beograd prema njihovom viđenju u Srbiji, a Kosovska Mitrovica nije u Srbiji.

Vučić je rekao da je samo pitanje trenutka kada će se doći do veće krize.

„Da li će to biti 1. ili 10. septembar, oni 1. septembra počinju da menjaju tablice, a rok im je dva meseca, možete da zamislite tenzije u ta dva meseca, kakve će da budu“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li će 1. septembar biti normalan dan, Vučić je rekao: „Sem kuknjave u celoj Srbiji za teškim rancima, ne mislim da bilo šta može da se dogovori 1. setembra, a ta preregistracija traje dva meseca“.

Kako je rekao, sa specijalnim predstavnicima EU i SAD za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom dva sata je razgovarao o Zajednici srpskih opština i da će to biti tema i da će tek da se otvara.

„Neće moći bez ZSO da se krene nigde napred“, poručio je Vučić.

Najavio je da će tokom popodneva imati „telefonske konsultacije“ o situaciji na Kosovu i Metohiji kao i da će detaljnije na tu temu govoriti sutra, kada će saopštiti i ime mandatara za sastav nove Vlade.

Upitan na koga je mislio kad je rekao da je Prištini još ranije „dato sve na tacni“, Vučić je kazao da ne misli da bilo kog srpskog političara ili jednu generaciju oglasi posebno krivim već da je u pitanju kontinuitet loše politike još od 60-ih godina prošlog veka kada je kako je rekao, Srba na Kosovu i Metohiji bilo skoro 28 odsto.

„To su naše greške jer je uvek bilo lakše živeti u Beogradu nego u Prištini. Ovo o čemu danas pregovaram, branim Borka Stefanovića u svakom razgovoru jer to je interes Srbije. Izvačim svaku zapetu iz tih sporazuma i tumačim je onako kako Srbiji odgovara“, rekao je Vučić.

Srbija još nije napravila plan restrikcije struje, nada se da to neće biti potrebno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija još nije napravila plan za restrikciju električne energije u zimskom periodu i da se nada da će biti dovoljno novca za nabavku energenata da do toga ne dođe.

„Sve evropske zemlje su napravile planove za restrikciju struje u zimskom periodu, ali Srbija ih još nije napravila zato što se nadamo da ćemo uspeti da obezbedimo dovoljno novca da se iščupamo iz teške situacije“, kazao je on na otvaranju Sajma šljiva u Osečini.

Po njegovim rečima, država će se boriti „da zagreje svaku kuću i da bude svetla u svakoj kući“.

Vučić je kazao da će nabavka energenata biti teška u predstojećem periodu, navodeći kao primer da se trenutno 1.000 kubnih metara gasa prodaje za 3.300 dolara, te da nakon plaćanja posrednicima i troškova transporta ne može da se kupi po ceni nižoj od 4.000 dolara.

„Nema zemlje u Evropi koja to može da izdrži, a mi se trudimo i pokušavamo da izdržimo i da građe i ne osete ništa“, rekao je predsednik Srbije.

Država pomogla u rešavanju problema radnika iz Svilajnca 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je država pomogla u rešavanju problama koje su imali radnici firme Alfa Technics iz Svilajnca zbog nenaplaćenih potraživanja za isporučene delove i opremu na gradilištu kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu.

„To je bio spor dve privatne firme za koji država nije bila kriva, ali smo pomogli da se reši, kao što pomažemo kad god možemo“, rekao je Vučić novinarima na otvaranju Sajma šljiva u Osečini.

Posle tri noći i četiri dana provednih ispred gradilišta, oko 160 radnika firme Alfa Technics, koji tvrde da im glavni izvođač radova, kineska firma China Energy duguje 5,5 miliona evra, vraća se danas u Svilajnac jer je postignut dogovor juče u Vladi Srbije.

Kako je Vučić rekao, problem je što firma iz Svilajnca nije imala aneks ugovora za poslove na gradilištu Linglonga na koji se pozivala.

„Linglong je jedan od najvećih i najvažnijih investitora u Srbiji, važan za opstanak Srednjeg Banata“, istakao je Vučić.

Hrvatska bi da hapsi zbog reči iz ’95, prvo me pustite do Jasenovca da položim cvet 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas kazao da Hrvatska nastoji da hapsi zbog „reči iz 1995. godine“ i da njemu to nije problem i da je spreman i na to, ali da traži da ga puste do Jasenovca da „položi cvet“.

Posle posete Sajmu šljiva u Osečini, Vučić je kazao novinarima da gradjani „pogledaju“ šta je sve izazvala jedna njegova želja: da „položi cvet na jasenovački cvet“.

„Nijednu tešku reč nisam rekao kao što oni govore o nama i meni, a samo sam hteo da položim cvet“, rekao je Vučić.

Posle toga, kako je rekao, neka Hrvatska radi svoj posao a Srbija svoj.

Po rečima predsednika , 1. septembar će za Srbiju biti normalan dan, sem „kuknjave za teškim rancima i skupim udžbenicima“.

„Sem kuknjave o teškim rancima i skupim udžbenicima, što je već ritualna kuknjava i laganje sveopšte, ne mislim da bilo šta može da se desi 1. septembra jer je pitanje vremena, ta preregistracija koju oni planiraju (na Kosovu) traje dva meseca“, rekao je Vučić.

On je dodao da za dokumenta može i 1. septembra, ako Priština ne prihvati da Srbi sa svojim srpskim dokumentima ne mogu da ulaze „svojoj kući na Kosovo i Metohiju“.

Po njegovim rečima, on kao skeptik ne vidi prostor za napredak, ali Beograd će nastaviti da se bori.

Potvrdio je da će sutra, u subotu ujutro, javnosti izneti ime mandatara za sastav nove vlade, ali govoriće i o kosovskom pitanju kao i o situaciji koja gradjane očekuje na jesen.

Upitan o reakciji opozicije i pojednih medija na njegovu najavu da je jedan od kandidata za mandatara Miloš Vučević, predsednik je rekao da je opoziciji plan da „udaraju“ po svakome za koga on kaže nešto pozitivno jer jedina meta – Vučić.

„Znaju da mi je poslednji mandat i samo sam im ja meta. Neki bi da dodju na vlasti po svaku cenu, bez volje naroda, a znaju da im najviše smeta onaj ko uživa najveće poverenje naroda“, rekao je Vučić.

„I sve vreme postoji samo jedna meta, računajući kako i na koji način će kada to okončaju, moći će da kradu i pljačkaju onako kako su to činili u prethodnom periodu, jer nikakvih drugih ideala i politike nemaju“, ocenio je Vučić.

On je naveo da je politika opozicije „uvedi sankcije Rusiji“ a da kada država iznese stav da to neće učiniti, „oni kažu da si izdajnik“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari