Vučić u septembru i u enklavama? 1Foto: EPA/ SANDOR UJVARI

Kako Danas nezvanično saznaje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u septembru posetiti i srpske enklave na Kosovu, da bi odgovorio svojim kritičarima – episkopu Teodosiju, igumanu Savi i Radi i Momčilu Trajkoviću, „koji su protiv podele i razgraničenja i zametak su opozicije na KiM“.

Prema tvrdnjama pojedinih izvora, „navodno se nedavno na Kosovu sa Srbima južno od Ibra sastao i bivši ministar policije Dušan Mihajlović“.

Aleksandar Vučić će tokom posete Kosovu narednog meseca najviše govoriti o zajednici srpskih opština i bezbednosti Srba, kao i o pomoći Srbije stanovništvu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, navode za Danas nezvanično izvori s političke scene Srbije. Kako naglašavaju naši sagovornici, „biće navedeni i konkretni primeri pomoći Srbima severno i južno od reke Ibar“.

Izvori Danasa ističu da još nisu određeni tačni datumi Vučićevog odlaska na Kosovo, niti nove runde briselskog dijaloga, ali da će se u septembru „desiti i jedno i drugo“. Prema našim nezvaničnim saznanjima, sa Vučićem bi na Kosovo trebalo da otputuju i šef vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković. „Vučić ima veliko poverenje u Đurića i Selakovića i neretko se konsultuje sa njima kada je reč o Kosovu“, tvrde pojedini sagovornici Danasa. Sam predsednik Vučić rekao je za RTS da će 9. septembra posetiti Kosovo.

Upitani šta očekuju od narednog susreta Vučića sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, pod okriljem visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, predstavnici diplomatskih krugova nezvanično ukazuju da će se razgovarati o „primeni sporazuma o ZSO i energetici, pa da se od jeseni krene u dogovore oko završnog, pravno obavezujućeg sporazuma, koji bi prema očekivanjima Zapada trebalo da bude potpisan u proleće 2019“.

Sagovornici Danasa potvrđuju da će se narednog meseca Vučić sastati i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Kako je ranije objavio Tanjug, taj susret bi trebalo da se odigra „u Moskvi ili Vladivostoku“. Predsednik Srbije učestvovaće i na ekonomskom forumu u Kini i boraviće u NJujorku od 24. do 28. septembra, gde će govoriti na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Što se tiče razgovora sa Putinom, naši sagovornici očekuju da će Kosovo biti ključna tema. „Mada u diplomatskim krugovima i dalje dominira stav da će SAD i Nemačka odigrati najvažniju ulogu u pronalaženju konačnog rešenja za Kosovo, bez zelenog svetla Moskve dogovor gotovo da nije moguć, imajući u vidu uticaj Rusije u Savetu bezbednosti UN. Ne verujemo da će se menjati dosadašnji format briselskih pregovora Beograda i Prištine, ali moguće je da će i SAD i Rusija zatražiti status savetnika“, navode izvori Danasa.

Komentarišući značaj prisustva predsednika Srbije na vojnoj paradi u Parizu 11. novembra, povodom Dana primirja, na kojoj se očekuje i prisustvo američkog predsednika Donalda Trampa, diplomatski izvori Danasa kažu da će „taj događaj, nesumnjivo, imati veliki simbolički značaj za Srbiju, ali da ostaje pitanje u kojoj meri se može iskoristi da bi Vučić sa Trampom razgovarao o Kosovu“. „Srbija, po svoj prilici, aktivno lobira kod Trampove administracije kada je o Kosovu reč, tako da se može očekivati kraći razgovor Vučića i Trampa u Parizu“, navode naši sagovornici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari