Vučić: Učesnici u hapšenju Đurića će odgovarati pred srpskim sudovima 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su danas albanski teroristi želeli da pokažu svoju snagu i one koji ih podržavaju, a narodu na severu Kosova je poručio da se ne plaši i da Srbija neće dozvoliti da ih proteraju sa ognjišta.

– Oni preduzimaju akciju širokih razmera gde ta teroristička organizacija upada na sever Kosovske Mitrovice gde bacaju šok bombe i tuku, nisu tukli samo Đurića. Ta banda je upala unutra i ti teroristi su uhapsili Đurića. Verovatno su ga uhapsili zato što im se ne sviđa to što Marko o terorističkoj državi misli. Onda su uzeli i tukli su ga na očigled svih, dostavićemo javnosti snimke. Tada se ta teroristička organizacija slikala kao sa trofejom. Onda su išli toliko daleko da su izašli na ulice Prištine jer su znali da će ga pustiti, uhvatili su Đurića i vukli ga po ulicama, objasnio je Vučić.

On je večeras na konferenciji za novinare više puta naglasio da je Srbija poštovala sve procedure u vezi posete srskih zvaničnika Kosovu i Metohiji demantujući navode albanskih političara.

– U petak 23. marta, dakle 75 sati pre događaja na Kosovu i Metohiji, Kancelarija za Kosovo i Metohiju obaveštava organe na Kosovu da će Marko Đurić u pratnji kolega doći na Kosovo. Za mene kada idem 72 sata je potrebno, a za Đurića je 24 sata, piše u proceduri. Treba obaveštenje, a ne dozvole. Dakle, mi ne tražimo dozvole, već  ih obaveštavamo, naglasio je Vučić.

Predsednik je dodao da je Marko Đurić u skladu sa sporazumima koje Srbija ima sa Prištinom tri puta pre vremena uputio obaveštenje za dolazak na KiM. On naglašava da dan posle toga ide druga najava, sa još jednim imenom, imenom Nikole Selakovića.

– Stiže odgovor Prištine 25. marta pred ponoć, zato što nije na vreme poslato, kažu, mi nismo u mogućnosti da pozitivno reagujemo na vaš zahtev. Na to ide naš odgovor 26. marta gde mi odgovaramo da ćemo prema sporazumima i međunardonim pravom posetiti Kosovo i Metohiju i molimo ih da ne izazovu korake u kojima će da eskaliraju teške odnose između Beograda i Prištine, rekao je Vučić.

On je naglasio i da je Pacoli saopštio danas da Đuriću i Vulinu nije dozvoljeno da ulaze na Kosovo zbog govora mržnje.

– Da nekome zabrane ulaz zato što ih neko voli ili ne to ne piše u sporazumima. Đurić i Selaković su se našli u Kosovskoj Mitrovici na dijalogu o razvoju razgovora Beograda i Prištine. Međutim, mi smo dobili infomacije da su terorističke organizacije specijalnih jedinica Kosova spremne da zauzmu sever, što su radili uz podršku Euleksa, a to se vidi po tome što su dolazila vozila Euleksa sa vozilima ROSU.

Vučić je istakao da će svi koji su učestvovali u batinanju Đurića, uključujući dva srpska lica, koja su bila u organizaciji akcije biti procesuirani pred srpskim sudovima.

– Svi koji su učestvovali u hapšenju odgovaraće pred Tužilaštvom za organizovani kriminal. Očekujem da tužilaštvo odradi svoj deo posla. Mi ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i spokoj i nikome nećemo dozvoliti da ugrozi sigurnost građana. Ovo danas je bio nauk, a u budućnosti ćemo stvari nazivati pravim imenom. Što se nas tiče, mi nećemo da odlučujemo u ime Srpske liste neka hladne glave donesu odluku o opstanku u kosovskoj Vladi, naveo je Vučić.

Na pitanje novinara zašto nisu uhapsili i Nikolu Selakovića, Vučić je ocenio da je to pravi primer licemerja banditske države i njihovih zakona.

– Jedini njihov nalog je bio da uhapse Đurića, naglasio je Vučić dodavši da tu nema govora o nekim zakonima kosovske države.

Vučić je na kraju zaključio da su albanski teroristi želeli da pokažu da imaju.

– Mi nećemo dozvoliti da iko protera Srbe sa ognjišta, zaključio je Vučić.

Na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost prisustvovali su večeras i premijerka Ana Brnabić, ministri Nebojša Stefanović, Ivica Dačić, Nela Kurburović, Aleksandar Vulin, šef BIA Bratislav Gašić…

Podsećamo da su se građani severnog dela Kosovske Mitrovice okupili na glavnom trgu gde je organizovan prenos obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Na Trgu kneza Lazara postavljen je bio veliki video bim na kojem je trebalo da bude prenos obraćanja predsednika Vučića nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost povodom hapšenja Marka Đurića u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Podsećamo, pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije uhapsili su Marka Đurića, nakon čega su ga proterali u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari